Vanhojen asuntojen kauppa kävi rivakasti muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Vanhojen asuntojen kauppa kävi rivakasti muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla

Vanhojen omakotitalojen suosio saavutti vuonna 2019 rivitaloasuntojen kysynnän. Uusien asuntojen kauppa väheni nelisen prosenttia edellisvuodesta.
Viime vuosi oli asuntokaupan kehityksessä kaksijakoinen. LEHTIKUVA / Jarno Mela

Vanhojen asuntojen kauppa piristyi viime vuonna 4,5 prosentin verran, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL) tilastojensa pohjalta.

Samalla uusien asuntojen kauppa pieneni nelisen prosenttia edellisvuodesta. Vanhoja asuntoja myytiin liiton tilastojen mukaan yli 62 000 kappaletta ja uudiskohteita alle 11 000.

"Yhteensä asuntoja myytiin KVKL:n tilastojen mukaan vajaat 73 000 kappaletta vuonna 2019, mikä on noin kolme prosenttia enemmän kuin vuonna 2018", kertoo KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

Hänen mukaansa kasvua selittää ostopatouman purkautuminen vuodelta 2018. Ehrnrooth huomauttaa, että kyseisenä vuonna asuntokauppa ei kasvanut bruttokansantuotteen ja ostovoiman kasvusta huolimatta.

"Silloin asuntolainojen lainaehtoja tiukennettiin, mikä siirsi ostoaikeita, varsinkin ensiasunnon ostajilla", Ehrnrooth arvioi.

”Merkkejä asuntokaupan piristymisestä on tullut pitkin vuotta, ja välittäjillä oli joulukuussa todella kiireistä. Oli paikoin vaikea saada pankeista kaupantekoaikoja", huomauttaa RE/MAXin toimitusjohtaja Pasi Aalto.

"Hienoa, että kauppa käy muuallakin kuin Helsingissä.”

Vanhojen omakotitalojen suosio on kasvanut tasaisesti viimeisen seitsemän vuoden aikana ja vuonna 2019 niiden suosio saavutti rivitaloasuntojen kysynnän. Aalto toteaakin, että vanhojen omakotitalojen tarjonta on vähentänyt uusien omakotitalojen rakentamisintoa.

Vanhojen asuntojen kaupan kasvun veturina toimivat pääkaupunkiseudun suuret kaupungit Helsinki, Espoo ja Vantaa, joissa asuntoja myytiin noin 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Seinäjoella ja Jyväskylässä kasvua oli seitsemän prosenttia, Oulussa vajaat kuusi prosenttia ja Turussa sekä Tampereella kasvu oli kolmen prosentin luokkaa. Pienistä kaupungeista ennätysmäärän haali Porvoo yli 17 prosentin kasvulla.

Kerrostaloasunnon myyntiaika on keskimäärin reilut kolme kuukautta, ja vanhalla omakotitalolla keskimäärin 4,5 kuukautta.

Kasvua oli tasaisesti eri tyyppisissä asunnoissa: kerrostaloasuntoja myytiin 32 126 (+3,8 ptosenttia edellisvuotta enemmän), rivitaloasuntoja 15 229 (+4,1 prosenttia) ja omakotitaloja 14 963 (+6,3 prosenttia).

KVKL:n mukaan asuntokauppaa vuonna 2019 tukivat työllisyyden ja ostovoiman jatkuva paraneminen. Lisäksi uusien ASP-tilien määrä kasvoi ja asuntolainojen korot laskivat entisestään.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastoissa uusien asuntojen kauppa jäi nelisen prosenttia edellisestä vuodesta, mutta rakennustuotannon ennätysvuodet näkyvät yhä luvuissa: vuonna 2019 myytiin viidennes enemmän uudiskohteita suhteessa viiden vuoden keskiarvoon. Kaikkiaan myytiin 10 571 uudiskohdetta.

KVKL:n tilastoihin eivät kuulu kaikki Suomessa tehdyt asuntokaupat, vaan sen tiedot perustuvat kiinteistönvälittäjien ja rakennusliikkeiden kautta tehtyyn myyntiin. Liiton mukaan sen tilastot kattavat noin neljä viidesosaa käytettyjen asuntojen kaupasta ja alle puolet uudiskohteista.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä vanhan kerrostaloasunnon neliöhinta Helsingissä kipusi jo 5 391 euroon, toisena Espoo 4 674:llä ja kolmannen sijan jakavat tasaisesti Tampere 2 954 euroa ja Vantaa 2 865 euroa. Turussa hinnat ovat loivasti laskeneet vuoden lopussa, vanhan kerrostaloasunnon keskineliöhinta oli 2 441 euroa. Lähellä pääkaupunkiseutua sijaitsevissa Lahdessa (keskineliöhinta 1847 euroa) ja Kouvolassa (keskineliöhinta 1 017 euroa) rahoille saa hyvin vastinetta.

Tilastoasiantuntija Ilkka Lehtisen mukaan vuonna 2019 valmistui noin 26 700 uutta osakeasuntoa.

Määrä on pysytellyt samalla tasolla kuin edellisvuonna. Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat tammi-syyskuussa koko maassa 2,8 prosenttia vuoden 2018 vastaavasta ajankohdasta. Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu oli 5,5 prosenttia ja muualla maassa 0,8 prosenttia.

Lue lisää

"Etätöiden myötä tullut tarve isomman asunnon hankintaan" – Pankkibarometri: Luottoja kysytään normaaliin malliin

Asuntojen hinnat nytkähtivät ylöspäin heinäkuussa

Talouselämä: Koronaeristyksen vaikutus asuntokauppojen määrään näyttää jäävän odotettua pienemmäksi

Maakuntien omakotitalojen kauppa kasvoi ja kesämökkikauppa käy vireänä vieläkin – OP Koti: Nyt haetaan väljyyttä ja lisähuonetta etätöitä varten