Talous

Tuhansia eläviä sinikettuja tarkoitus lastata rekkoihin Kokkolassa Kiinan matkaa varten – mielenosoittaja: "Yritämme kaikin keinoin pysäyttää kuljetukset"

Turkistarhaajat osoittivat mieltä kiinalaisten ostaman tarhan lähellä ja pelkäävät elinkeinonsa puolesta.
Esko Keski-Vähälä
Tilannetta seuraa Shellin pihalla noin kolmekymmentä suomalaista tarhaajaa. Kiinalaiset käyttävät liettualaisia eläinkuljetusautoja kettujen siirtämiseen Kokkolasta Helsinkiin.

Kokkolan Vitsarin Shellillä oli torstaina aamulla huolestuneita turkistuottajia. Aseman pihalla seisoi kolme liettualaista rekkaa, jotka olivat menossa läheiselle turkistarhalle lastaamaan suomalaisia sinikettu-uroksia vietäväksi Kiinaan.

Rahtilento on ilmeisesti lähdössä lauantaina Helsinki-Vantaalta. Kuljetukseen kentälle tarvitaan kuusi rekallista kettuja, yhteensä 2 500 eläintä. "Nyt odottamassa on kolme autoa. Ehkä kolme muuta ovat tulossa jostain muualta", kertoo turkistuottaja Arto Isopahkala.

Isopahkala seurasi tilannetta Shellin pihalla yhdessä noin kolmenkymmenen tarhaajan kanssa. "Pidämme rauhallista mielenosoitusta jalostuseläinten vientiä vastaan ja yritämme kaikin keinoin pysäyttää kuljetukset."

Paikalle odotettiin aamutuimaan vielä lisää tarhaajia.

Kiinalaiset veivät jo vuosi sitten kaksi lentokoneellista kettuja, yhteensä noin 5 000 eläintä. Kiinalaiset vievät vain sinikettua ja vain uroksia.

Ensimmäisistä kuljetuksista huolehti kotimainen autoilija, mutta kovan vastustuksen takia autoja ei enää löytynyt Suomesta. Siksi kiinalaiset käyttävät liettualaisia eläinkuljetusautoja kettujen siirtämiseen Kokkolasta Helsinkiin.

Turkistuottajat ovat olleet pian viikon yhteydessä viranomaisiin ja yrittäneet tuoda esiin laiminlyöntejä viennissä, mutta alueen valvontaeläinlääkärin mukaan asiat ovat kunnossa.

"Keinot ovat vähissä, jos viranomaiset toimivat tällä tavalla. Olo on kuin tuulimyllyjä vastaan taistelisi", Isopahkala kuvaa tuntoja.

Vientieläimien pitää olla kuukausi karanteenissa, mutta kyseisellä tarhalla portit ovat olleet auki päiviä, tarhalla on nähty villikettu ja kuljetuslaatikot ovat seisseet pihassa kuukausia. Myös liettualaisen eläinkuljetusauton käyttäminen arveluttaa, sillä autot ovat tulleet sikaruttoalueelta, Isopahkala sanoo.

Isopahkala pitää Suomessa pitkään jalostetun kettuaineksen vientiä erittäin huolestuttavana. "Se on vähän samaa kuin, jos yrityksen salaista tietoa vuodetaan kilpailijoille."

Suomalainen kettujen jalostus on parikymmentä vuotta edellä kiinalaista. Jalostuseläinten viennillä kiinalaiset haluavat kuroa eroa umpeen. Yhdellä 2 500 kettu-uroksen viennillä pystytään tuottamaan jopa 800 000 ketunnahkaa.

Turkistarhaajien talous on entuudestaan tiukalla vuosia kestäneen laman takia ja tämä pidentää alan lamaa, Isopahkala sanoo.

Iso riski on, että tuotanto loppuu Suomesta, mikäli Kiina vastaavasti lisää omaa tuotantoaan ja saa käyttöönsä laadukasta kettuainesta. Suomalainen jalostus on ainakin parikymmentä vuotta edellä kiinalaisia.

Tarhattujen eläinten määrään tällä ei ole vaikutusta. Tuotantoa vain siirtyy Suomesta Kiinaan ja samalla eläinten olot heikkenevät, Isopahkala muistuttaa.

Samalla menetetään merkittävästi vientituloja ja moni tarhaaja joutuu lopettamaan, mikä merkitsee isoa lovea paikallistalouteen ja yrittäjille.

Kiinalaiset ostivat kyseisen tarhan kaksi vuotta sitten. Viime talvena tarhalta vietiin viitisentuhatta kettua kahdella lennolla.

Tarhan omat eläimet eivät riitä vientiin. Suomalaisia ostajia on kiertänyt muilla tarhoilla hankkimassa eläimiä.

Isopahkalan mukaan myynti on vastoin alan omia pelisääntöjä. Myyjien pitäisi varmistaa ensin, että ostajalla on alan sertifikaatti. Kiinalaisten omistamalla tarhalla sellaista ei ole.

Lue myös:

Turkistuottajien Marja Tiura tuomitsee villin vientioperaation: "Tällä ei ole mitään tekemistä meidän tai jäsentuottajiemme toiminnan kanssa"

Katso video: Turkistarhaajat vastustavat sinikettujen vientiä Vitsarin Shellillä

Kettujen vienti tuli ministeri Lepälle täysin puskista —"Linja on ihan selvä, että ei pidä viedä kettuja Kiinaan"

MTK tuomitsee elävien sinikettujen viennin Kiinaan: "Jos osa tarhaajista haluaa välttämättä pilata mainettaan, vieköön spermaa"

Lue lisää