Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Talous

Erityislukioita ja lukion erikoiskursseja

Voit lukea artikkelin alkuperäisenä näköisversiona pdf-muodossa.
AVAA ARTIKKELIN PDF

Suomessa on kymmeniä erityislukiota. Erityislukiolla on opetusministeriöltä järjestämislupa, joka antaa tavallista lukiota enemmän vapautta tuntijaon suunnitteluun.

Erityislukioiden joukossa on muun muassa taiteeseen, musiikkiin, urheiluun tai kieliin keskittyviä lukioita, kansainvälisiä lukioita, kristillisiä lukioita ja steinerkouluja.


Millä tahansa lukiolla on mahdollisuus tehdä opetukseen omia painotuksia. Pakolliset lukion aineet on suoritettava tavalliseen tapaan. Soveltavia tai syventäviä kursseja voi olla niin paljon kuin koulun voimavarat sallivat.

Kuhmoisissa ei ole erityislukiota, vaan ratsastuslinjalla hevoskursseja voi valita lukion mittaan 10–15. Niistä viisi kurssia on ratsastusta.

Jokaisella ratsastuslinjalaisella on mahdollisuus ratsastaa ilmaiseksi kaksi tuntia viikossa ja osallistua tunti viikossa hevosalan teoriaopetukseen.

Kuhmoisten lisäksi hevostaitoja on mahdollista kehittää lukio-opintojen osana ainakin Alavudella, Kalajoella, Kiuruvedellä, Nilsiässä, Rautalammilla ja Ruovedellä.

Lisäksi useissa luonnonvara-alan oppilaitoksissa on mahdollisuus yhdistää hevostenhoitajan koulutus ja lukion oppimäärän suorittaminen, mikä on astetta rankempi yhdistelmä.


REA PELTOLA

KAIJALEENA RUNSTEN

Voit lukea artikkelin alkuperäisenä näköisversiona pdf-muodossa.
AVAA ARTIKKELIN PDF
Lue lisää

Kieli pitää oppia koulussa

Hevosurheilu joutui valvontaan

Hevosurheilu-lehden päätoimittaja vaihtuu – Stiina Ikonen on irtisanoutunut

Kristinusko käynnisti kansansivistyksen Suomessa – koulutus oli kirkon vastuulla kansakoulun perustamiseen saakka