Talous

Energia-alan toimihenkilöt aikovat lakkoon – kiistaa kikystä ja palkkaratkaisusta

Lakko vaikuttaisi toteutuessaan sähkön- ja lämmöntuotantoon sekä niissä käytettäviin polttoainevalintoihin, sähkönjakeluun sekä viankorjaukseen, myyntiin, asiakaspalveluun ja hallintoon.
Liiton mukaan lakkoon osallistuisi 500 toimihenkilöä. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Energia-alan toimihenkilöt aloittavat seitsemän päivän lakon helmikuun 1. päivänä, tiedottaa Ammattiliitto Pro. Liiton mukaan lakkoon osallistuisi 500 toimihenkilöä.

Pro ja Suomen Konepäällystöliitto arvioivat, että lakko vaikuttaisi toteutuessaan sähkön- ja lämmöntuotantoon sekä niissä käytettäviin polttoainevalintoihin, sähkönjakeluun sekä viankorjaukseen, myyntiin, asiakaspalveluun ja hallintoon. Liitot turvaavat yhteiskunnallisesti tärkeät toiminnot.

Myös energia-alan toimihenkilöiden työehtosopimukseen kuuluvat Jytyn jäsenet osallistuvat lakkoon Ammattiliitto Pron ja Suomen Konepäällystöliiton kanssa.

Energia-alan toimihenkilöiden työehtosopimusneuvotteluita on käyty joulukuusta alkaen. Keskeisimpinä asioina ovat olleet palkattomien kiky-tuntien poistaminen sekä palkkaratkaisu.

Pron mukaan neuvottelut eivät ole lainkaan edenneet ja työnantajat edellyttävät palkattomien kiky-tuntien jatkumista.

"Ammattiliitto Pro ja Suomen Konepäällystöliitto sopivat erillispöytäkirjalla kiky-tuntien käyttöönotosta vuonna 2016 kilpailukykysopimuksen yhteydessä eikä tunteja viety työehtosopimuksen sisälle. Peruste kiky-tunneille on siis kadonnut, koska osa palkansaajista on jo päässyt niistä eroon muiden alojen neuvotteluissa", Pro katsoo tiedotteessa.

Neuvottelut jatkuvat Energiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron sekä Suomen Konepäällystöliiton välillä 22. tammikuuta.

Työnantajapuolta edustava Energiateollisuus kutsuu energia-alaa uhkaavia lakkoja vastuuttomiksi. Energiateollisuuden työmarkkinajohtaja Kari Laaksonen sanoo, että työehtosopimusneuvottelut on vasta aloitettu, eivätkä Pro ja Konepäällystöliitto ole antaneet edes palkankorotusesitystä tai muitakaan esityksiä työehtosopimusmuutoksiksi.

"Neuvottelutapaamisia oli sovittu vielä tammikuun loppuviikoille ja helmikuun ensimmäiselle viikolle. Neuvottelut siirtyvät nyt sitten käytäväksi sovittelijan johdolla", Laaksonen jatkaa.

Energiateollisuuden mukaan se on tarjonnut Prolle ja Konepäällystöliitolle viennin avauksen tasoista palkkaratkaisua, eli 3,2 prosentin korotuksia kahden vuoden sopimuskaudelle.

"Neuvotteluja on vaikeuttanut kiista kiky-tunneista, eivätkä PRO ja SKL ole suostuneet keskustelemaan muista asioista", Laaksonen toteaa.

Lue lisää

Pro asettaa ylityökiellon UPM:n paperiteollisuuden toimihenkilöille – ammattiliitto syyttää yhtiötä vastuuttomasta uhkapelistä

Siklan tuotanto pyörii liki normaalisti – yhtiön tes-kuviot kiinnostavat alalla laajemminkin

Lakko alkoi Siklaelementin tehtailla – kolme muuta puunjalostusyritystä hakee neuvotteluratkaisua

SAK:n Elorannan mukaan UPM:n johto toimii omistajien etua vastaan