Talous

Kokkolan sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta eläinten lastauksen aloittamisesta ei ollut ilmoitettu

Epätietoisuus jatkuu kokkolalaisen turkistilan ympärillä. Täyttä tietoa ei ole siitä, miksi kuljetus lopulta peruuntui eikä siitäkään, aiotaanko ketut yhtä siirtää Kiinaan.
Kettutarhan kiinalainen omistaja Pan Jian Ping (oik.) ja hänen avustaja Zheng Huin tarhallaan Kokkolassa 17. tammikuuta. LEHTIKUVA / Ulla Nikula

Kokkolan kohua herättäneiden sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta eläinten lastauksen aloittamisesta ei ollut ilmoitettu.

Kokkolan terveysvalvonnan johtaja Andréas Smeds kertoo STT:lle, että kiinalaisia sinikettuja oli alun perin tarkoitus lähteä kuljettamaan kohti Kiinaa kokkolalaiselta tarhalta viime viikon torstaina. Tarhaaja oli tehnyt viennistä ennakkoilmoituksen ja sitä varten tarhalle oli tehty torstaina myös tarkastus.

"Ymmärtääkseni siellä ei ollut sellaisia puutteita, jotka olisivat olleet suora este (viennille)", Smeds sanoo.

Smedsin mukaan turkistarhaajan on lisäksi ilmoitettava, kun eläinten lastaus alkaa, jotta eläinlääkäri voisi tulla valvomaan lastausta ja tarkistamaan, että kaikki on kunnossa.

Turkistarhaaja ei kuitenkaan ilmoittanut lastauksen aloittamisesta, joten eläinlääkäri ei mennyt paikalle valvomaan.

Eläinten siirtoon ulkomaille tarvitaan lisäksi vientitodistus. Smedsin mukaan eläinlääkäri olisi voinut antaa tällaisen vientitodistuksen lastausvaiheessa, jos kaikki olisi ollut kunnossa.

"Tarkastuksessa otetaan huomioon eläinsuojelulaki ja eläintautilaki", hän sanoo.

Tarhalla on Smedsin mukaan noin 2 500 sinikettua, ja hänen käsityksensä mukaan ne kaikki oli tarkoitus viedä tarhalta pois. Hänellä ei ole tiedossa, onko siirto edelleen tarkoitus toteuttaa.

MT uutisoi jo sunnuntaina, että Ruokavirastolla oli tieto kunnan virkaeläinlääkärin ennakkotarkastuksesta tilalla. MT:n tietojen mukaan lastaus ei voinut alkaa, koska kuljetus rikkoi niin sanottuja kabotaasisääntöjä.

Sinikettujen siirto Kiinaan nousi tapetille viime viikolla, kun kolme turkistarhaajayhdistystä ilmoitti vastustavansa elävien turkiseläinten vientiä ulkomaille. Yhdistykset lähettivät torstaina tiedotteen, jonka mukaan Kokkolassa lastattiin sinikettu-uroksia vietäväksi Kiinaan.

Tiedotteen allekirjoittivat Pohjois-Suomen Turkiseläinkasvattajat, Lakeuden Tarhaajat ja Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening. Ne vaativat, että viranomaiset varmistavat eläinten hyvinvoinnin kuljetusten aikana. Tarhaajat vaativat niin ikään siitoseläinten viennin lopettamista ja turkiselinkeinon säilyttämistä Suomessa.

Mielenosoittajat kokoontuivat tarhan luokse seuraamaan tilannetta. Arto Isopahkala Rannikon Turkistuottajat ry:stä kertoi aiemmin STT:lle, että kiinalaisomisteinen turkistila aloitti kettujen lastaamisen rekkoihin perjantaina aamulla kello yhdentoista aikoihin.

Sinikettuja on päivän aikana lastattu kuljetushäkkeihin, otettu pois ja lastattu uudelleen. Se ei ole normaalia toimintaa. Yleensä kettu otetaan varjotalosta, laitetaan häkkiin ja auto lähtee, Isopahkala sanoo.

Perjantaina iltakahdeksalta hän kertoi puhelimitse STT:lle, että siniketut on kuljetettu takaisin varjotaloihinsa, työntekijät ovat lähteneet koteihinsa ja valot tarhalta on sammutettu.

Lisäksi kuljetukseen tarkoitetut autot lähtivät tarhalta tyhjinä.

Smedsillä ei ole tietoa, että sinikettujen lastaus olisi aloitettu. STT ei ole saanut yhteyttä tarhan omistajaan.

Lue myös:

Kettukuljetukset Kiinaan peruuntuivat kuljetussäännön vuoksi – ulkomaiset rekat eivät saa tulla tyhjinä Suomeen tekemään keikkaa

Rannikon turkistarhaajat pohtivat kettujen ostamista – rehutoimitukset loppuvat kolmen viikon sisällä

Lue lisää