Talous

Tulli kommentoi kettuviennin tiedotusvastuuta: "Emme paljasta yksittäisten yritysten asioita"

Poliisin mukaan suunniteltuun kuljetukseen liittyen ei ole tullut tietoa rikkeistä, joten tiedotettavaakaan ei ole ollut.
Esko Keski-Vähälä, Jaana Kankaanpää
Kettujen kuljetukseen ja vientiin liittyvien asioiden kommentointi on eläinten omistajan asia, toteaa Tullin viestintäjohtaja.

Viranomaisten tiedottamista Kokkolan kettuvientitapauksessa on kritisoitu. Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kommentoi MT:lle eilen, ettei asia kuulunut maa- ja metsätalousministeriölle.

"Ne ovat tullin ja poliisin eli toisen ministeriön toimialaa", Husu-Kallio totesi. Kettujen vienti Kiinaan estyi MT:n tietojen mukaan ulkomaan kuljetuksia koskevien kabotaasisäännösten vuoksi.

Tullin viestintäjohtaja Mika Parkkonen kommentoi, että eläinten kuljetuksesta tiedottaminen kuuluu ennen muuta niiden omistajalle.

"On kettujen omistajan asia tiedottaa asiasta, jos hän haluaa siitä kertoa. Tulli tiedottaa ulkomaankaupan asioista silloin, kun jokin asia muuttuu. Tällaisista yksittäisistä vientitapauksista Tulli ei voi tiedottaa, koska ne ovat liikesalaisuuksia. Emme paljasta yksittäisten yritysten asioita", hän sanoo.

"Tässä tapauksessa ei myöskään ollut Tullin toimintaan suoraan liittyvää tilannetta."

Parkkosen mukaan myös sellaiset tapaukset, joissa Tulli tekee esitutkintaa, ovat salassa pidettäviä.

Poliisi tuli Kokkolan tilanteeseen osalliseksi, kun tarhan kiinalainen omistaja pyysi poliisin apua sivullisten poistamiseen omalta tontiltaan. Mielenosoittajat soittivat myös hätänumeroon, jolloin poliisi sai aiheeseen liittyvän tehtävän.

Tilanne oli herkkä ja myös poliisi on silloin varpaillaan ja seuraa tilannetta, toteaa viestintäpäällikkö Mikael Appel Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Kabotaasiepäilyistä Appelilla ei ole tietoa. Ehkä tieto mahdollisista kabotaasiin liittyvistä ongelmista oli kiirinyt myös kettujen omistajille ja kuljetusyhtiölle, koska kettuja ei alettu lastata autoihin.

Rikkeitä ei ole tullut poliisin tietoon ja asiat ovat olleet kunnossa. Mitään tiedotettavaa ei ole ollut, Appel korostaa.

Lue myös:

MMM valmistelee eläinkuljetusten lainsäädännön uudistamista – alkoi jo ennen sinikettu-jupakkaa

Kettukuljetukset Kiinaan peruuntuivat kuljetussäännön vuoksi – ulkomaiset rekat eivät saa tulla tyhjinä Suomeen tekemään keikkaa

Lue lisää

Tuliko kotiovelle hämärä paketti? Tullin valvontajohtaja neuvoo, mitä kannattaa tehdä

Huumeet eivät ole enää vain kasvukeskusten riesa – KRP:n rikosylikomisario kertoo, miten maaseudulla hankitaan huumeita ja ketkä niitä ostavat

Suomen tavaraviennin arvo kesäkuussa 15 prosenttia viime vuotta alhaisempi

Tulli takavarikoi kevään aikana ennätysmäärän nikotiinituotteita: "Kevään aikana olemme takavarikoineet lähes 300 lähetystä"