Talous

Paine kemianteollisuuden pannussa on noussut, onko palkkaratkaisu nyt lähellä? "Ihan riittävästi on painetta ja yritystä"

Edesmenneen työmarkkinajohtajan Tapani Kahrin työmarkkinateeseihin kuului se, että "pilli viheltää ja sopimuksia syntyy vasta, kun paine pannussa on riittävän kova".
Kari Salonen
Myös Yaran lannoitteet ovat osa kemianteollisuutta.

Kemianteollisuuden lakonuhka siirtyi työministeri Tuula Haataisen (sd) päätöksellä kahdella viikolla eteenpäin, kun palkkasopua ei viime viikolla syntynyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalankaan johdolla käydyissä neuvotteluissa.

Viime marraskuussa edesmennyt työmarkkinapomo Tapani Kahri ku­va­si muis­tel­mis­saan työ­mark­ki­na­neu­vot­te­lu­ja afo­ris­mil­la, jon­ka mu­kaan "pil­li ei vi­hel­lä, jos pan­nus­sa ei ole pai­net­ta".

Toi­sin sa­no­en neu­vot­te­luis­sa al­kaa syn­tyä tu­lok­sia yleen­sä vas­ta sit­ten, kun vii­mei­set­kin ta­ka­ra­jat ovat kä­sil­lä.

Kilpailukykysopimukseen kuuluneet 24 palkatonta kiky-tuntia kuuluvat yhä hiertävän ja jumiuttavan Kemian neuvotteluissa Teollisuusliiton ja Pron kanssa.

Edesmennyttä työnantajajärejestö STK:n työmarkkinajohtajaa Kahria lainaten: onko painetta (neuvottelu-)pannussa vielä riittävästi sopimukseen pääsemiseksi, Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä? Mitä puuttuu?

"Ihan riittävästi on edelleen painetta ja yritystä saada asia ratkaistua pian. Osapuolet ovat neuvotelleet erittäin tiiviisti viime ja edellisellä viikolla sekä myös valtakunnansovittelija Piekkalan johdolla."

Viikonloppuna kemian lakonuhkaa siirretttiin ja liitoille annettiin kaksi viikkoa lisää neuvotteluaikaa. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla neuvottelut jatkuivat viime perjantaina. Ennen sovittelua Etu-Seppälä vakuutti, että ratkaisuja haetaan nyt aktiivisesti puolin ja toisin.

Kemianteollisuus on syyttänyt Teollisuusliittoa kiky-tuntien osalta ”puhtaasti ideologisesta taistelusta”.

Onko työnantajaliitolla myös kyse ideologian puolustamisesta tai muusta periaatteellisesta asiasta?

"Meillä ei ole kyse periaatteesta, vaan siitä, että kiky-tunnit ja niistä saatu kustannushyöty on yrityksille tärkeä asia."

Kemianteollisuuden työnantajia edustava Etu-Seppälä sanoo lisätunneista olleen yrityksissä konkreettista hyötyä. Se on kemianteollisuuden palautteen perusteella lisännyt käyntiaikoja ja parantanut toimitusvarmuutta. Kiky-tunteja on sovellettu paikallisesti kussakin jäsenyrityksessä.

Teollisuusliiton kemian sektorista vastaava johtaja Toni Laiho kertoi olleensa itse neuvottelemassa kikyä silloisen Team-ammattiliiton jäsenille, jotka nykyisin kuuluvat Teollisuusliittoon. Laihon mukaan työntekijäliitto teki silloin selväksi, että sopimus tehtiin tilapäisenä ratkaisuna ja kriisitilanteessa "maan pelastamiseksi".

Lakon siirto kemian osalta oli odotettukin, sillä esimerkiksi polttoainejakelun osalta lakosta olisi tullut suuria vaikeuksia yhteiskunnalle. Myös vuonna 2017 kemian lakkoa siirrettiin lentoliikenteen vuoksi. Nyt siirrettynä lakonuhka osuu muun muassa eteläisen Suomen koulujen hiihtolomaviikolle, viikolle 8.

Jos sopua ei synny, voiko lakonuhkaa siirtää toistamiseen?

"Ei voi siirtää uudemman kerran", työmarkkinajuridiikan tunteva Etu-Seppälä vastaa.

Lue lisää

Töihin kiinni kynsin hampain

Kemianteollisuus kesti suhdannekuopan suhteessa paremmin – nousi Suomen viennin ykköseksi ohi metsäteollisuuden

Metsäteollisuuden Jyrki Hollménia hirvittää koronan mahdollinen toinen aalto – eritoten painopaperin osalta

Metsäteollisuuden toinen koronaisku tulee Ruotsista ja Saksasta: "Tämä menee kustannuskilpailutaisteluksi"