Talous

Keskusta esittää turkistarhauskeskittymän vahvistamista – Jari Leppä puolueensa työllistämistoimista: ”Totta kai turkistalous on meidän papereissamme mukana"

Hallituspuolueet etsivät keinoja nostaa Suomen työllisyysaste 75 prosenttiin. Keskusta esittää yhtenä keinona turkistarhauksen vahvistamista.
Johannes Tervo
Jari Leppä ihastelee yrittäjä Petri Hakomäen turkistarhan tuotteita Ylihärmässä. Petri Hakomäki on toisen polven tarhaaja. "Isä-Heikki perusti tarhan vuonna 1976. Toivotaan, että seuraavakin polvi voisi jatkaa turkistarhausta", Hakomäki-Yhtymän toimitusjohtaja sanoo.

Turkistarhaus on Suomessa keskittynyt Pohjanmaan maakuntiin.

”Tämän ja muiden alueellisten elinkeinoklusterien vahvistaminen on yksi keino nostaa työllisyysastetta”, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen tavoite on saada Suomen työllisyysasteeksi 75 prosenttia. Syksyn budjettiriiheen mennessä uusia työpaikkoja pitäisi syntyä 30 000.

”Tavoite on erittäin kova. Tarvitaan kaikkien alojen työllistämistoimet, jotta siihen voidaan päästä”, ministeri Leppä arvioi perjantaina Kauhavalla.

Hänen mukaansa ”kaikki alkutuotannon alat ovat vuorenvarmasti mukana keskustan listalla”.

”Totta kai turkistalous on meidän papereissamme mukana. Samoin siellä on tällaisten alueellisten klusterien vahvistaminen”, Leppä sanoo Pohjanmaan turkistarhauskeskittymään viitaten.

Marinin hallituksessa keskustan kumppaneina ovat esimerkiksi vihreät ja vasemmistoliitto. Miten hallituskumppanit ovat suhtautuneet keskustan esitykseen turkiselinkeinon vahvistamisesta?

”Sitä pitää kysyä heiltä itseltään”, ministeri vastasi MT:n kysymykseen.

Johannes Tervo
"On hölynpölyä, että turkistarhaus olisi auringonlaskun ala. Ei tarhaus lopu", sanoo Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton Fifurin toiminnanjohtaja Marja Tiura. Hänen keskustelukumppaninaan on Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio.

Ministerin kantaa Pohjanmaan turkiskeskittymän vahvistamiseen kysyi Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton Fifurin toiminnanjohtaja Marja Tiura.

”Onko hallitus työllistämistoimia pohtiessaan miettinyt näitä alueellisia klustereita, jotka voivat työllistää. Niissä on vielä paljon potentiaalia. Miten esimerkiksi Pohjanmaan turkistalouteen voisi saada lisää potkua”, Tiura kysyi Lepältä.

Tiura muistutti, että turkistarhaus työllistää suoraan noin 5 000 ihmistä. Työllistävä vaikutus on huomattavasti suurempi, kun mukaan otetaan välilliset työpaikat.

Turkisten huutokauppatoiminta keskittyy Tiuran mukaan jatkossa Suomeen ja Tanskaan.

”Turkistalous on syytä tuntea, sitä kannattaa tukea ja sen merkitys pitää tiedostaa."

Johannes Tervo
Suomalaisesta turkistuotannosta 95 prosenttia tulee Pohjanmaan maakunnista.

Kauhava on yksi suurimmista tarhaajakunnista Suomen turkiskeskittymässä.

”Suomalaisesta turkistuotannosta 95 prosenttia sijaitsee Pohjanmaan maakunnissa. Jos tuotanto ei olisi Pohjanmaalla, se olisi jossakin muualla”, sanoo Kauhavan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Janne Sankelo (kok.).

”Siitä lähdetään, että elinkeinoa voidaan Suomessa edelleen kehittää.”

Johannes Tervo
Kiitos käynnistä! Jari Leppä sai muistoksi Kauhava-puukon numero 56.

Lue lisää