OP:n kolossimainen omistuskonttori muuttui vuokratiloiksi – pankki leikkasi kuluja ja tienasi korkokatteella - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

OP:n kolossimainen omistuskonttori muuttui vuokratiloiksi – pankki leikkasi kuluja ja tienasi korkokatteella

Tilinpäätöksen tiedotustilaisuus pidettiin nyt ensimmäistä kertaa Vallilassa vuokratiloissa.
Jarkko Sirkiä
OP Ryhmän tiedotustilaisuus pidettiin nyt ensimmäistä kertaa Vallilassa vuokratiloissa. OP Osuuskunta kertoi tammikuun lopussa myyneensä vuonna 2017 valmistuneen Vallilan pääkonttorikiinteistön eteläkorealais-suomalaiselle sijoittajaryhmälle. Myyntihinta, 480 miljoonaa euroa, oli enemmän kuin OP odotti. Kun korot ovat alhaalla ja kiinteistösijoittajan tuotto-odotukset matalalla, tilanne oli myyjälle suotuinen.

OP Ryhmän viime vuoden tulos putosi 838 miljoonaan euroon eli yli 12 prosenttia. Pudotus selittyy sillä, että edellisvuonna ryhmä siirsi lakisääteisen työeläketurvan ja vakuutuskannan työeläkeyhtiö Ilmariselle.

Vuoden 2018 lopulla tapahtunut siirto laski vertailukauden tuloslaskelman kuluja 286 miljoonaa euroa.

OP Ryhmän tammi–joulukuun vertailukelpoiset tuotot kasvoivat kymmenyksen ja vertailukelpoiset kulut laskivat kolme prosenttia.

"Vuonna 2018 teimme strategisen linjauksen, jonka piti kääntää ryhmän kehitys oikeaan suuntaan viime vuoden loppuun mennessä. On tehty isoja toimenpiteitä, joilla tuotot nyt kasvavat ja kulut laskevat", pääjohtaja Timo Ritakallio kommentoi ryhmän vuositulosta tilinpäätösinfossa.

Toimintatavan muutokset ja henkilöstön vähennykset näkyvät tulosgrafiikoiden käyrissä.

OP paransi korkokatettaan 4,6 prosenttia 1 241 miljoonaan euroon. Vakuutuksissa kate heikkeni neljänneksen, mutta tulos parani selvästi hyvien sijoitustuottojen ansiosta.

Ritakallion mukaan OP aikoo kiinnittää huomiota kulukehitykseen jatkossakin, kun matalien korkojen aika jatkuu, uusi kilpailu tulee finanssisektorille sekä alan sääntelyn kiristyy.

Tiedotustilaisuus pidettiin nyt ensimmäistä kertaa Vallilassa vuokratiloissa. OP Osuuskunta kertoi tammikuun lopussa myyneensä vuonna 2017 valmistuneen Vallilan pääkonttorikiinteistön eteläkorealais-suomalaiselle sijoittajaryhmälle. Suomalaisena ostajana oli työeläkevakuutusyhtiö Varma.

Finanssiryhmän tavoite oli optimoida pääoman käyttöä ja pienentää kiinteistöriskiä.

OP Ryhmä on vakavarainen pankki ja vakuuttaja. Kiinteistön myynti paransi edelleen ryhmän vakavaraisuutta 0,2 prosenttiyksikköä. Vakavaraisuutta mittaavalla CET1:llä OP:n vakavaraisuus oli vuoden lopussa 19,5 prosenttia, kun se eurooppalaisilla pankeilla on keskimäärin 13–14 prosenttia.

OP Ryhmä on markkinajohtaja luottokannalla, talletuskannalla ja vahinkovakuuttamisessa. Ryhmä pääsi vuoden lopussa yli kahteen miljoonaan omistaja-asiakkaaseen ja jakoi bonuksina heille ennätykselliset 226 miljoonaa euroa.

Oikaisu 4.2. klo 18:21: Vaihdettu pois otsikon virheellinen nimitys "Osuuspankki".

Jukka Pasonen
Lue lisää

Korona niisti OP-ryhmän tuloksesta reilun sata miljoonaa euroa

Hyvä olympiapomo saa paikan

Verkkosivusto kerää vaikuttajilta tietoa Suomen talouden pelastamiseksi – OP:n Ritakallio puhuu elinaikansa pahimmasta kriisistä

OP:n pääjohtaja Ritakallio: Suomi syväsukeltaa, mutta pitää nähdä kriisin yli