Fortum paransi tulostaan viidenneksellä – Uniperista vetoapua - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Fortum paransi tulostaan viidenneksellä – Uniperista vetoapua

Energiayhtiö miettii kaukolämpö- ja jäähdytyslaitosten myymistä Suomessa ja ulkomailla. Pohjoismaiden tuulivoimaloiden osuuksista myytiin 80 prosenttia viime vuonna.
Jussi Nukari / Lehtikuva
Uniper-kauppa on ollut kannattava Fortumille.

Energiayhtiö Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto nousi loka–joulukuussa viidenneksellä ja oli 398 miljoonaa euroa. Vuositasolla tulosparannus oli samaa luokkaa, ja koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli 1,191 miljardia.

Tulosparannus oli odotettua isompi ja Fortumin osake vahvistui lähes kolme prosenttia Helsingin pörssin aamukaupankäynnissä, mutta nousu puolittui pian. Liikevaihto kasvoi nelisen prosenttia 5,45 miljardiin euroon.

Fortumin omistus saksalaisesta Uniperista tuotti tulosta. Osakkuus- ja yhteisyritysten tuloksista tulevat osuudet nousivat viime vuoden aikana 744 miljoonaan ja liittyivät pääosin Fortumin osuuteen Uniperin tuloksesta. Osinkoesitys on sama kuin viime vuonna, eli 1,10 euroa.

Fortum osti lokakuussa yli 20 prosentin lisäosuuden Uniperista, joka nostaisi Fortumin enemmistöomistajaksi 70,5 prosentin osuudella osakekannasta. Viranomaisten vahvistus kaupalle puuttuu vielä.

Fortumin johto kertoo olevansa tyytyväinen Uniperin päätökseen sulkea vanhat kivihiililaitoksensa Saksassa, kun uusi hiilivoimalaitos Datteln 4 otetaan käyttöön.

Datteln 4:n käyttöönotto hiertää Saksassa. Viime viikoolla ilmastoaktivisteja tunkeutui voimalan alueelle ja he vaativat, ettei uutta voimalaa oleta käyttön.

Tilinpäätöstiedotteessa Fortum kertoo harkitsevansa Järvenpäässä, Puolassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa sijaitsevien kaukolämpö- ja jäähdytysliiketoimintojen tulevaisuuden vaihtoehtoja ja mahdollisesti myyntiä. Viime vuonna myytiin joa Joensuun kaukolämpölaitos ja 80 prosentin osuus pohjoismaiden tuulivoimaloista.

Lue lisää

Hissivalmistaja Kone nostaa vuoden näkymiään – Kiinassa on kysyntää uusille hisseille

"Turvallisuuspoliittisista syistä jalostamo piti rakentaa Hangosta länteen – Naantali oli sijainniltaan ihanteellinen"

Fortumin tulos laski, mutta liikevaihto nousi roimasti – Uniper raportoitiin ensimmäistä kertaa tytäryhtiönä

Uniper varoittaa Yhdysvaltain pakotteiden vaarantaneen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen