Sopu tai lakko – päätös kemianteollisuuden neuvottelutuloksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä ratkeaa illalla - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Sopu tai lakko – päätös kemianteollisuuden neuvottelutuloksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä ratkeaa illalla

Teollisuusliiton hallitus koolla kello 17, illan tiedotustilaisuudessa paikalla Hakaniemessä myös työnantajien Kemianteollisuus ry.
Jarkko Sirkiä
Kemianteollisuuden uusi työehtosopimus on nyt kalkkiviivoilla. Kuva Nesteen Porvoon-jalostamolta.

Torstai on toivoa täynnä, kun Teollisuusliiton hallitus kokoontuu tänään kello 17 käsittelemään kemian sektorille saavutettua neuvottelutulosta.

Myös Kemianteollisuudesta viestitään, että ratkaisu on Kemianteollisuuden hallinnossa valmiina kello 16–18 välillä, kun liitot tiedottavat päätöksistä. Kemianteollisuuden hallitusta johtaa Nesteen Renewables Platform -yksikön johtaja Matti Lehmus.

Valtakunnansovittelijan toimisto ja sovittelija Vuokko Piekkala tiedottivat keskiviikkona, että Teollisuusliitto ry sekä Kemianteollisuus ry, Muoviteollisuus ry, Kumiteollisuus ry ja Lasikeraaminen LT ry saavuttivat eilen keskiviikkona sovittelun yhteydessä neuvottelutuloksen työriidassa.

Ensi viikolla alkavaksi ilmoitettu työnseisaus peruuntuu, mikäli molemmat osapuolet hyväksyvät neuvottelutuloksen.

Teollisuusliitto kutsui median tiedotustilaisuuteen liiton toimistolle Hakaniemenrantaan kello 18 lähtien. Paikalla on myös Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Teollisuusliitosta paikalla ovat puheenjohtaja Riku Aalto sekä kemian sektorin johtaja Toni Laiho.

Mahdollisen sopimuksen yksityiskohtia ei ole paljastettu ennen liittojen hallintojen käsittelyä.

Kemianalan lakon on ollut määrä alkaa ensi maanantaina 10. helmikuuta ja kestää 24. helmikuuta asti. Kemian sektori on ollut sopimuksettomassa tilassa, kun edellinen työehtosopimus päättyi.

Myös kemianteollisuudessa keskeinen kiista on koskenut kilpailukyksysopimuksen 24 tunnin palkatonta työajan pidennystä. Palkansaajat näkevät kiky-tuntien koskeneen vain päättynyttä työehtosopimusta, työnantajat ovat halunneet jatkaa kiky-tuntien voimassaoloa.

Teollisuusliitto tiedotti keskiviikkona myös viidestä uudesta työehtosopimuksesta eri sopimusaloillaan. Neuvottelutulos saavutettiin neljästä maaseutualan työehtosopimuksesta ja metsäkonealan työehtosopimuksesta sekä kolmesta media-alan työehtosopimuksesta.

Teollisuusliiton ja Maaseudun Työnantajaliiton väliset uudet työehtosopimukset koskevat maaseutuelinkeinojen, puutarha-alan, turkistuotannon sekä viher- ja ympäristörakentamisaloja. Sopimusten piirissä on noin 30 000 vakinaista ja kausityöntekijää.

Lue lisää: Maaseutu- ja metsäkonealojen liitoille neuvottelutulos – kiky-tunnit poistuvat vaiheittain

Lue lisää

Töihin kiinni kynsin hampain

"Palkankorotuksiin puuttumalla ei Suomessa pelasteta yhtään paperikonetta"

Vaappu otti parhaiten Namsen-lohijoella Norjassa: "Neljä kalaa omassa veneessä, kaksi pääsi karkuun"

Metsäteollisuuden toinen koronaisku tulee Ruotsista ja Saksasta: "Tämä menee kustannuskilpailutaisteluksi"