Talous

Lakko romahdutti Postin tuloksen loppuvuonna 15 miljoonalla eurolla – jakaa silti 30 miljoonaa euroa osinkoa

Postilakko rokotti loppuvuonna tärkeää joulukorttien ja pakettien lähetystä. Koko vuoden liikevaihto pysyi suunnilleen edellisvuoden tasolla. "Olemme onnistuneet vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin", toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoo.
Jaana Kankaanpää
Postilaiset lakkoilivat marraskuussa.

Vuoden lopulla koettu lakko vaikutti merkittävästi Postin loka–joulukuun ja koko viime vuoden tulokseen, yhtiö kertoo.

Yhtiön oikaistu liiketulos heikkeni 5,4 miljoonaan euroon viimeisellä vuosineljänneksellä, kun se oli vuotta aiemmin 20,5 miljoonaa euroa. Koko vuoden 2019 oikaistu liiketulos heikkeni 39 miljoonaan euroon, kun vuonna 2018 se oli 47 miljoonaa euroa.

Konsernin liikevaihto laski viimeisellä vuosineljänneksellä 392,9 miljoonaan euroon.

Positn hallitus ehdottaa, että osinkoa jaetaan tuloksen perusteella 29,8 miljoonaa euroa eli 0,75 euroa osakkeelta.

Koko vuoden liikevaihto pysyi suunnilleen edellisvuoden tasolla 1,5 miljardissa eurossa, mutta oikaistu liiketulos siis heikkeni 39 miljoonaan euroon loppuvuoteen osuneen lakon vuoksi.

Suomen ja Baltian maiden yhteenlaskettu pakettivolyymi kasvoi 7 prosenttia ja kirjepostin määrä Suomessa laski 16 prosenttia. Yleispalveluvelvoitteen piiriin kuuluvia lähetyksiä oli vain 4,0 prosenttia kaikista Postin lähetyksistä, edellisvuonna 4,6 prosenttia.

Liikevaihdon odotetaan pysyvän tänä vuonna samalla tasolla kuin viime vuonna.

Postilakko rokotti juuri loppuvuonna tärkeää joulukorttien lähetystä, sillä niiden määrä laski yli 30 prosenttia edellisvuodesta. Eniten lakko vaikutti tiedotteen mukaan Paketti ja verkkokauppa liiketoimintaan, sillä asiakkaat jättivät Postin jakeluverkon jo ennen lakkoa.

"Tavallisesti merkittävä osa Postin vuosituloksesta muodostuu vuoden viimeisellä neljänneksellä, joten lakolla oli merkittävä vaikutus koko vuoden tulokseemme", toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoo tiedotteessa.

Hän on vuoteen silti tyytyväinen.

"Yleisesti ottaen Postipalvelut-liiketoiminnan suorituskyky on tämän vuoden aikana ollut erittäin hyvä. Olemme onnistuneet vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin, ja samaan aikaan olemme pystyneet pitämään kulurakenteen kurissa."

Kuusiston mukaan lakon jälkeen erityisesti pääkaupunkiseutu kärsi laatuongelmista.

Kuusisto kehuu paketti- ja verkkokaupan tuloksia loistaviksi sillä pakettiautomaatit lisääntyivät 1 700:ään ja muun muassa Ruotsissa asiakkaiksi saatiin useita suuria verkkokauppiaita asiakkaiksemme.

"Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Strategiamme mukaisesti haemme kasvua erityisesti paketti ja verkkokauppa- sekä logistiikkaliiketoiminnasta."

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Posti paransi tulostaan nopeiden sopeutusten avulla – koronapandemia vaikuttanut merkittävästi yhtiön toimintaan

MTK kannattaa tiedonvälitystukea ja vaatii investointeja tietoliikenneyhteyksiin

Postin tulos painui kirjepostin ennätyksellisen vähenemisen myötä

Posti lupasi korjata virheensä – todistukset sittenkin perille ennen lauantaita