Talous

Atria ja HKScan lupaavat nostaa sianlihan tuottajahintaa — Korona-viruksella ei ole välitöntä vaikutusta vientiin

Snellman seuraa markkinoita toistaiseksi.
Johannes Tervo
Nurmossa broileremoja kasvattava siipikarjatilallinen Petter Sandelin tutki Atrian tulosta netin uutissivuilta.

Kiinan vahva veto lihanviennissä näkyy jatkossa sianlihan tuottajahinnan nousuna, Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn lupaa. Sianlihan vientihinta Kiinaan on noussut viime keväästä 30–50 prosenttia.

Myös HKScanin mukaan sianlihan tuottajahinnat nousevat. Johtaja Jari Leija korostaa, että Suomi on osa Euroopan lihamarkkinoita. Siellä ennustetaan sianlihan kysynnän ja tuottajahinnan nousevan edelleen 2–3 lähivuoden aikana. Naudan ja siipikarjanlihan hinnat pysyvät ennallaan.

Snellman aikoo toistaiseksi seurata sianlihan kotimaan markkinoita, lihanjalostuksen toimitusjohtaja Roland Snellman kertoo. Hänen mukaansa yhtiö on maksanut siasta keskimääräistä parempaa hintaa parin vuoden ajan.

Sianlihan vienti, myyntihintojen nousu ja siipikarjan kasvu nostivat lihayhtiö Atrian tulosta vahvasti viime vuoden lopulla. Koko vuoden liiketulos nousi 28 miljoonasta eurosta 31 miljoonaan, konsernin toimitusjohtaja Juha Gröhn kertoi torstaina yhtiön julkaistessa viime vuoden tuloksensa Helsingissä.

"Varsinkin Atria Suomi on hyvässä vedossa. Sianlihan vienti Kiinaan kasvoi reippaasti, myyntihinnat vahvistuivat ja lihanmyynnin rakenne oli suotuisa", Gröhn myhäili tiedotustilaisuudessa.

Hän lupasi sianlihan tuottajahintojen nousevan jatkossa. "Kiinan vienti näkyy myös tuottajahinnoissa", hän vastasi kysymykseen viennin vaikutuksesta tuottajille.

"Sianlihan vientihinta Kiinaan on noussut viime keväästä 30–50 prosenttia", Gröhn kertoo. "Varastojen muutokset vaikuttavat hintojen muutoksiin eri suuntiin. Korona-viruksella ei ole välitöntä vaikutusta vientiin."

Gröhnin mukaan Atria arvioi, että Kiinassa sianlihan kysyntä pysyy lähiajat erinomaisena, koska afrikkalainen sikarutto on vähentänyt maan omaa tuotantoa rajusti.

Sianlihaa Atria teurasti viime vuonna 65 miljoonaa kiloa, josta 9 miljoonaa kiloa vietiin Kiinaan ja saman verran muualle. Edellisvuonna vienti Kiinaan jäi 4 miljoonaan kiloon. Koko Suomeen tuodaan sianlihaa enemmän kuin viedään.

Naudan ja siipikarjan tuottajahinnan nostoa ei välttämättä ole tulossa, koska niiden markkinat ovat enemmän tasapainossa. "HKScan on saanut siipikarjatehtaan aiempaa parempaan kuntoon, mikä on kiristänyt kilpailua Suomessa", Gröhn toteaa.

Yhtiö päättää tänä vuonna 130 miljoonan euron broileritehtaan rakentamisesta Nurmoon. Yhtiön siipikarjatuotanto kasvaisi neljänneksen, "jos kapasiteetin viilaisi täyteen".

Yhtiö uskoo kanan kulutuksen nousevan edelleen jatkossa sekä Suomessa että Ruotsissa, jossa kysyntä on muuttunut Atrialle suotuisaan jalostettuun suuntaan.

Viime vuonna siipikarjan kysyntä nousi Suomessa viisi prosenttia, mutta punaisen lihan väheni saman verran. Syksyllä punaisen lihan eli sian ja naudan sukellus tasaantui.

Konsernin liikevaihto nousi viime vuonna 12 miljoonalla eurolla 1 450 miljoonaan euroon. "Suomessa kasvua tuli hyvin loppuvuonna, mutta ei aivan niin paljon kuin toivottiin", Gröhn sanoi.

Liikevoittoprosentti on lihataloissa perinteisesti hyvin pieni, sitä kertyi 2,1 prosenttia liikevaihdosta.

Suomessa liikevoittoa kertyi 40 miljoonaa euroa sekä Tanskassa ja Virossa 4 miljoonaa. Ruotsi jäi tappiolle 6 miljoonaa ja Venäjä 4 miljoonaa euroa.

Ruotsissa liikevaihdon kasvua siivitti siipikarjatuotteiden myynti. Kannattavuutta erityisesti Ruotsissa ja Tanskassa painoi sianlihan markkinahinnan merkittävä nousu.

"Vahva kysyntä tukee Atrian liiketoimintaa niillä alueilla, jossa yhtiöllä on teurastamoteollisuutta. Toisaalta niissä maissa, joissa hankimme liharaaka-aineet tehtaillemme luuttomana lihana, raaka-aineiden hinnat ovat kohonneet ja saatavuuden kanssa on ollut ajoittain ongelmia", Gröhn toteaa.

Venäjällä yhtiö joutui kirjaamaan tappiota yhden vähittäiskauppaketjun konkurssista. Atria valmistautuu mahdollisuuteen, että Venäjän liiketoiminnot myydään.

Yhtiön hallitus esittää, että osinkoa jaetaan viime vuodelta 0,42 euroa osakkeelta. Edellisvuonna osinko oli 0,40 euroa.

Lue lisää

Saksan ASF-tapaukset lisäsivät sianlihan kysyntää Suomesta Kiinaan

”Broilerintuotanto toimii esimerkkinä muille" – Itikan hallituksen puheenjohtaja evästää Atriaa: "Toimintatapaa hiottava yhä, heijastuu myös alkutuotantoon"

Lihatalo uskoo kasvuun

Itikan hallituksen puheenjohtaja Atrian suurinvestoinnista: ”Kertoo sitoutumisesta, luo ylisukupolvista uskoa tulevaan”