Talous

Lukijalta: "Suomessa suurten medioiden alueellinen sijaintikin on keskittynyt etelään ja suurimpiin kaupunkeihin – sidosryhmien hyvinvoinnin edistäminen painottuu kasvukeskuksiin"

"Toimijat ovat pääosin voittoa tavoittelevia pörssiyhtiöitä. Yhtiöiden tiedotteita hallitsevat tulosjulkistukset, myyntipuheet mainostajille ja sijoittajille."
Kari Salonen
Sanoma osti Aamulehden, Satakunnan Kansan ja 13 muuta pienempää alueellista lehteä helmikuussa.

Suomen mediakenttä on keskittynyt muutaman harvan toimijan käsiin. Toimijat ovat pääosin voittoa tavoittelevia pörssiyhtiöitä. Yhtiöiden tiedotteita hallitsevat tulosjulkistukset, myyntipuheet mainostajille ja sijoittajille.

Journalistiset ja eettiset periaatteetkin ilmaistaan taloudellisen kasvun ehdoin: ”Media, joka vaalii perinteisiä journalistisia arvoja, mutta integroi aiempaa laajemmin myös yritysvastuun kaikkeen toimintaan.”

Tämän erään mediakonsernin eettisistä arvoista lainattu lause kertoo karun tilanteen. Yrityksen edun täytyy olla entistä selkeämmin journalistisena ohjeena. Toinen mediajätti ilmoittaa toimivansa omien viiteryhmiensä hyvinvoinnin puolesta. Se ei puhu tässä yhteydessä kaikkien lukijoidensa edusta.

Median tilaa tutkinut vuotuinen yleiseurooppalainen Media Pluralism Monitor -selvitys toteaa, että omistajuuden keskittyminen on suurin uhka Suomen median monimuotoisuudelle.

Entisissä itädemokratioissa oligarkit ovat vallanneet keskeisiä medioita ja liittäneet ne osaksi muita liiketoimintojansa. Valtauksista on voinut seurata toimittajien itsenäisyyden kaventumista.

Me länsimaissa saatamme ylenkatsoa moista kehitystä. Onko taloudelliseen voittoon ja vain omien viiteryhmien hyvinvointiin tähtäävä journalismi yhtään sen parempaa?

Suomessa suurten median toimijoiden alueellinen sijaintikin on keskittynyt etelään ja suurimpiin kaupunkeihin. Vääjäämättä on käynyt niin, että omien sidosryhmien hyvinvoinnin edistäminen painottuu kasvukeskuksiin. Maaseutu, harvaan asutut alueet ja niiden puolustajat eivät saa ääntään kuuluviin.

Päivittäisessä toimitustyössä tämä näyttäytyy näkökulma­journalismina. Toimittaja esittelee uutisen näkökulmasta, joka vahvistaa sidos- ja omistajaryhmien etuja. Mieli­pidepalstoilla pääsevät esiin samansuuntaiset kommentit. Palstatilaa saavat pääosin vain suurten eturyhmien puolesta puhuvat.

Ilpo Pernaa

Kauhava

Kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää