Talous

Romahdus: Osaamattomuus viljakaupoissa maksoi Apetitin tuloksen

Jo toista vuotta peräkkäin kannattamaton viljakauppa romahdutti säkyläläisen elintarvikeyhtiön tuloksen.
Kari Salonen
Apetit hankki viljaa kalliilla. Eritoten öljykasvien rypsipuristeen hankinnassa epäonnistuttiin. Yhtiön saamiset ovat kasvaneet myös, mikä on sekin kassasta pois.

Elintarvikeyhtiö Apetitin tuloksen romahdutti jo toisen vuoden peräkkäin kannattamattomasti harjoitettu viljakauppa.

"Viljakaupan tulos on iso pettymys", arvioi toimitusjohtajana viime vuonna aloittanut Esa Mäki yhtiön tilinpäätöstiedotteessa.

Selitystä selityksen perään seuraa Mäen analysoimana: "Vaikeudet kansainvälisten tavarantoimittajien kanssa, epäonnistumiset satokauden ostojen ja myyntien suunnittelussa sekä ennakoitua selvästi heikompi kannattavuus Liettuassa ja Latviassa painavat tulostasomme erittäin huonoksi. Keskeisenä tavoitteena viljakaupassa on palauttaa kyvykkyytemme onnistua kaupankäynnissä satotasoista huolimatta."

Viljakaupan tappiot ja virhearviot maksoivat Apetitille myös edellisvuonna.

Apetit kasvatti tammi– joulukuun liikevaihtoaan 14 prosenttia 296,9 miljoonaan euroon.

Liiketulos oli vuonna 2019 tappiolla -4,8 miljoonaa euroa (2018: 0,5 miljoonaa euroa). Operatiivinen liiketulos oli sekin -3,0 miljoonaa euroa miinuksella.

Ruokaratkaisuissa Apetit on nykyisin vahvasti pakasteisiin keskittynyt ruokatalo. Tuoreliiketoiminta myytiin syksyllä ja palvelutoreista luovuttiin jo aiemmin keväällä.

Aiheet Apetit
Lue lisää

Apetitille EU:n uuselintarvikelupa: Tulevaisuudessa öljynpuristuksen sivutuotetta voidaan käyttää eläinten rehun ohella ihmisravinnoksi

HKScan aloittaa Apetitin tuotteiden jälleenmyyjänä Ruotsissa

Hernesato hyytyi kuivuuteen ja hellejaksoon – "Arvioimme edelleen tekevämme voitollisen ja edellisvuotta paremman liiketuloksen", Apetit kertoo

Elintarviketeollisuudessa toimitusjohtajalla iso palkka olipa yhtiö pieni tai suuri