Talous

Bernerin esitys iskisi kovaa autoliikkeisiin: "Voi käydä niin, että aamulla herätessä on miljoona euroa köyhempi"

Talous 20.01.2017

Vaihtoautojen hinta putoaa uusien autojen hintaa enemmän.


Toni Forssell
Autokauppiaan mukaan autoveron poisto iskisi kipeästi käytettyjen autojen hintoihin.

Autokauppiaiden puhelimet soivat taajaan. Puheet autoveron poistosta hämmentävät uuden auton ostoa suunnittelevia asiakkaita. Vielä enemmän asia kiinnostaa niitä, jotka ovat autokaupan hiljan solmineet ja odottavat uuden auton saapumista, kertoo toimitusjohtaja Martti Korsumäki Korsumäen autosta Ähtäristä.

Korsumäeltä ei hirveästi kiitosta asian valmistelusta heru.

"Toistaiseksi kyseessä on vain esitys, jonka toteutuminen on epävarmaa. Se jarruttaa silti jo nyt autokauppaa. Jos se päätetään toteuttaa vaikka ensi vuoden alusta, yhtään uutta autoa ei myydä ennen sitä."

Korsumäen mukaan esityksen kaikkia vaikutuksia ei ole pohdittu. Vanha totuus on, että uusien autojen hinnan muutokset kertautuvat käytetyissä autoissa.

"Jos uusien autojen hinta laskee, käytettyjen tippuu vielä enemmän. Siksi tämä muutos kasvattaa välirahan tarvetta."

Vaihtoautojen halpeneminen iskee kovaa autoliikkeisiin, joilla on uudehkoja vaihtoautoja piha täynnä. "Tässä voi käydä niin, että kun aamulla herää, sitä on miljoona euroa köyhempi. Osalle autokaupoista se tarkoittaa lapun pistämistä luukulle."

Ikävä yllätys saattaa odottaa myös rahoituksella autonsa ostaneita. Etenkin, jos viimeiseksi jäävä maksuerä on suuri. Vaihtoauton hintojen laskiessa maksettavaa saattaa jäädä selvästi auton arvoa enemmän.

"Auton jäännösarvo on monessa tapauksessa laskettu korkeaksi. Sillä on saatu kuukausierät pieneksi. Lopputulos voi yllättää autonomistajan."

Korsumäen mukaan myös rahoituksen turvin kolmen vuoden välein autoa vaihtavien autonostajien tilanne heikkenee. Muutoksen seurauksena vaihtoon tarvittavan käsirahan kerääminen saattaa venyä helposti viiteen vuoteen.

"Entä uudehkon auton kolaritilanteet. Jos vakuutusyhtiö toteaa, että auton arvo onkin huomattavasti pienempi, kuin mitä sen omistajalla on siitä velkaa. Mistä omistaja silloin kaivaa esimerkiksi puuttuvan kymppitonnin?"

Autoveron poistosta budjettiin aukeava miljardiaukko on sekin täytettävä jollakin. Sen maksajiksi nousevat ne, joilla ei uusiin autoihin ole varaa.

"Vanhalla viiden tonnin autolla ajavalle esimerkiksi 800 euron käyttömaksu on kova pala. Se porukka on tiukilla ennestään", Korsumäki pohtii.

Aiheeseen liittyvät artikkelit