Talous

Bioenergia ry: Suomen pitää laittaa puun ja turpeen päästörajoissa paukut komission suuntaan

Bioenergian kivihiiltä huonompi kohtelu vaarantaa uusiutuvan energian tavoitteiden toteutumisen.
Kari Salonen
Keskieurooppalaiset kivi- ja ruskohiiltä polttavat laitokset pääsevät lievemmillä päästörajoilla kuin suomalaiset biolaitokset. Arkistokuva on Keravan biovoimalaitokselta, joka käyttää metsähaketta.

Puuta ja turvetta käyttävien suurten voimalaitosten päästörajoja koskevasta direktiivistä päättää Euroopan komissio, jonka johdolla on myös valmisteltu kyseistä direktiiviä.

Bioenergia ry:n toimitusjohtajan Harri Laurikan mukaan Suomen pitää laittaa nyt paukut komission suuntaan, mikäli päästörajoja halutaan saada kohtuullisemmiksi.

"Tämä on täysin komissiovetoinen prosessi ja päätösvalta on komissiossa."

Komissio tekee päätökset kollegiona eli kaikki komissaarit osallistuvat päätökseen.

Suomelle on tulossa satojen miljoonien eurojen lasku puu- ja turvelaitosten uusista päästörajoista, jotka ovat paljon tiukemmat kuin kivihiililaitosten.

MT kertoi maanantaina, ettei Suomen esitystä puuta ja turvetta polttavien isojen voimalaitosten päästörajojen lieventämisestä otettu torstaina direktiiviluonnosta käsittelevän foorumin kokouksessa Brysselissä käsittelyyn.

Komission lainsäädäntöehdotuksista tehdään vaikutusarvio. Nyt esillä olevia päästörajoja koskeva direktiivi on niin sanottu komissiovetoinen delegoitu päätös, josta ei ole velvoitetta tehdä vaikutusarviota.

Ympäristökomissaari Karmenu Vellan mukaan vaikutusarviota ei tarvita, koska valmistelu on ollut riittävän osallistavaa.

Mikäli esillä olevat tiukat rajat jäävät voimaan, suomalaiset yhtiöt joutuvat Pöyryn mukaan investoimaan puhdistukseen 430 miljoonaa euroa. Keskieurooppalaiset kivi- ja ruskohiiltä käyttävät laitokset pääsevät huomattavasti biolaitoksia lievemmillä päästörajoilla.

Puun ja turpeen kivihiiltä huonompi kohtelu vaarantaa uusiutuvan energian tavoitteiden toteutumisen.

"Nyt jos heikennetään bioenergian kilpailukykyä, vaarana on, ettei siirtymistä pois fossiilisista tapahdu", Laurikka sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

SLL: Hallituksen tulee poistaa turpeenpolton verotuki budjettineuvotteluissa, turvepohjaisissa metsissä on siirryttävä jatkuvaan kasvatukseen

IS: Elinkeinoministeri Katri Kulmunia uhattiin polttamisella Twitterissä

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni pitää turpeen polttoa perusteltuna: "Se on käytännössä sivupolttoaine, jolla saavutetaan huippulämpötilat"