Talous

Biohiilitehdas Mikkeliin

Hollantilainen sijoitusyhtiö investoi Mikkelin biohiilipellettitehtaaseen 70–80 miljoonaa euroa.
Jaana Kankaanpää
Biohiiltä tuotetaan kuumentamalla puumassaa hapettomasti satojen asteiden lämmössä.

Hollantilaisen sijoitusyhtiön Momentum Capitalin tytäryhtiö, Scandinavian Biopower Oy, on tehnyt investointipäätöksen Mikkeliin rakennettavasta biohiilitehtaasta. Investoinnin arvo on noin 70–80 miljoonaa euroa.

Jos investointipäätöksen ehdot toteutuvat, biohiilitehdas rakennetaan vuosien 2017–2018 aikana. Tehtaan kapasiteetti on noin 200 000 tonnia biohiilipellettejä vuodessa.

Tehdas rakennetaan Clean Electricity Generationin kehittämällä tekniikalla. Biohiili on puusta keinotekoisesti tuotettua hiiltä, jota saadaan aikaan yleensä torrefioinnilla tai pyrolyysillä eli kuivatislauksella. Niissä biomassaa kaasutetaan hapettomasti pitkään useiden satojen asteiden lämpötilassa.

Rahoitukseen osallistuu Biopowerin lisäksi muita suomalaisia ja ulkomaisia sijoittajia. 

Tehtaan päätuote on puusta valmistettu biohiilipelletti. Lisäksi valmistetaan bio- ja aktiivihiiltä sekä mahdollisesti nestemäisiä sivutuotteita jatkojalostettavaksi.

Biohiilipellettiä ostavat energiayhtiöt Suomessa ja ulkomailla. Biohiilipelletti vastaa polttoteknisiltä ominaisuuksiltaan kivihiiltä ja sitä voidaan käyttää suoraan kivihiilivoimaloissa ilman lisäinvestointeja.

Muita asiakkaita ovat maaperän biohiilellä lannoittamiseen ja maan parantamiseen erikoistuneet yritykset sekä teknisiä hiilituotteita valmistavat yritykset.

Kivihiilen korvaaminen biohiilellä vähentää hiilidioksidipäästöjä. Biohiilipelletin energiatiheys on huomattavasti korkeampi kuin vaalean puupelletin tai metsähakkeen, joten kuljetuskustannukset ovat alhaisemmat.

Biohiili on vettähylkivää.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy on toiminut Biopowerin yhteistyökumppanina tehdashankkeessa. Tehtaalle syntyy 55 suoraa työpaikkaa ja puunkorjuuseen sekä logistiikkaan noin 400 työpaikkaa. Rakennustöiden työllisyysvaikutus on 200 miestyövuotta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pellon kasvukunnon kohentaminen vaati aikaa – tulokset näkyvät muutamassa vuodessa

VTT: Hakkuita voidaan nostaa ilman että hiilipäästöt kasvavat – avuksi biohiili

Professori: Tuhansia vuosia vanha keino tekee pellosta tehokkaan hiilinielun