Talous

EU-komissio langetti Googlelle 2,4 miljardin euron jättisakon

Talous 27.06.2017

Komissio katsoo Googlen suosineen omaa hintoja vertailevaa verkkopalveluaan hakutuloksissa.


LEHTIKUVA/AFP
EU:n mukaan Google on suosinut tiedonhaussa omaa hintavertailusivustoaan ja syrjinyt muita hintavertailusivustoja.

EU-komissio on määrännyt hakukoneyhtiö Googlelle ennätyssuuren sakon määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Hakukoneyhtiö joutuu maksamaan 2,42 miljardia euroa, koska komissio katsoo Googlen suosineen omaa hintoja vertailevaa verkkopalveluaan hakutuloksissa. Samalla EU vaatii, että Googlen on muutettava toimintatapaansa.

Sakko ylittää amerikkalaisen sirujätti Intelin saaman ennätyssakon, joka uutistoimisto AFP:n mukaan oli 1,06 miljardia euroa ja annettiin vuonna 2009.

Kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin johdolla Euroopan unioni on viime vuosina tarttunut napakasti amerikkalaisten jättiyritysten toimintaan. Vuosi sitten komissio määräsi Applen maksamaan Irlannille takaisin 13 miljardia euroa, jotka yhtiö oli säästänyt verovälttelyllä.

Komissio on jo aiemmin arvioinut, että Google käyttää määräävää markkina-asemaansa väärin myös siten, että Googlen hakukone asennetaan valmiiksi valtaosaan Euroopassa myytävistä Android-laitteista. Kilpailevien hakukoneiden on vaikeaa päästä markkinoille, koska Googlen kehittämää Android-käyttöjärjestelmää käytetään komission mukaan noin 80 prosentissa Euroopan ja maailman mobiililaitteista.