Talous

EU-komissio tutkii Bayerin Monsanto-kaupan syvällisesti

Komissio on huolissaan siitä, että yrityskauppa saattaa vähentää kilpailua.
Suunniteltu yrityskauppa, jossa Bayer ostaa Monsanton, luo toteutuessaan maailman suurimman torjunta-aine ja siemenyhtiön.

EU-komissio on käynnistänyt Bayerin Monsanto-kauppaa koskevan syvällisen tutkinnan. Komissio on huolissaan siitä, että yrityskauppa saattaa vähentää kilpailua esimerkiksi torjunta-aineissa ja siemenissä.

Bayer ja Monsanton kertoivat yhdistymisaikeista kesäkuun lopussa. Komissio selvitti alustavasti yritysten yhdistymistä kesällä eivätkä yhtiöiden antamat vastauksen hälventäneet riittävästi huolia kilpailun vähenemisestä.

Komissiolla on 90 työpäivää aikaa perusteellisen selvityksen tekemiseen. Takaraja on 8. tammikuuta. Samalla selviää, asettaako EU kaupalle ehtoja.

Kilpailukomissaari Magrethe Vestager toteaa komission tiedotteessa, että siemenet ja torjunta-aineet ovat tarpeellisia viljelijöille ja lopulta kuluttajille.

"Meidän täytyy varmistaa tehokas kilpailu, jotta viljelijät pääsevät käsiksi innovatiivisiin tuotteisiin, parempaan laatuun, ja he voivat ostaa tuotteita kilpailukykyisillä hinnoilla. Samaan aikaa meidän täytyy ylläpitää ympäristö, jossa yritykset voivat innovoida ja investoida paranneltuihin tuotteisiin.

Komissio saattaa olla herkkä myös sen takia, että vuoden aikana on tehty jo kaksi muuta isoa kemianalan fuusiota, kun Dow ja Dupont sekä Syngenta ja ChemChina yhdistyivät. Bayerin ja Monsanton liitos jatkaisi kiivasta keskittymiskehitystä.

Suunniteltu yrityskauppa, jossa Bayer ostaa Monsanton, luo toteutuessaan maailman suurimman torjunta-aine- ja siemenyhtiön. Kumpikin on myös eturivissä kehittämässä digitaalista maataloutta.

Komissio muistuttaa tiedotteessaan, että yrityskauppa on toteutumassa teollisuudenaloilla, jotka ovat jo maailmanlaajuisesti keskittyneet.

Molemmat yhtiöt ovat merkittäviä kasvinjalostajia ja tietyissä vihanneksissa ne hallitsevat siemenkauppaa. Rapsilajikkeissa Monsanto on johtava yritys Euroopassa ja Bayer on ykkönen maailmanlaajuisesti. Euroopan puuvillan siemenmarkkinat ovat kaksikon käsissä ja molemmat ovat vahvistaneet otettaan vehnien jalostuksessa.

Lue myös:

Taloussanomat: Bayer saamassa viimeinkin Monsanton

Lue lisää

KKV esittää Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskaupan kieltämistä – kilpailu vähenisi liikaa

Kevytautot

Lihatalo Landeli Group ostaa perheyritys Lihajaloste Korpelan

Glyfosaattikiistassa yhä erikoisempia piirteitä – Bayer vie jutun korkeimpaan oikeuteen Kaliforniassa