Talous

Häkämies epäilee hallituksen toimintakuntoa – ei kokeiltu syksyn jälkeen

Suomen talous ja sen hoitaminen nousivat voimallisesti esiin Elinkeinoelämän keskusliiton talousseminaarissa.
Jaana Kankaanpää
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, että yrittäjäjärjestöjen välillä ei ole negatiivista kilpailua.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, että hallituksen todellinen toimintakyky joutuu Häkämiehen mielestä puolivälin tarkastelussa testiin, mikäli hallituksen esittämät lääkkeet eivät kelpaa ammattiyhdistysliikkeelle.

”Toimintakuntoa ei ole kokeiltu sen jälkeen, kun kilpailu­kykysopimus solmittiin”, hän arvioi.

Hallituksella on pikemminkin menossa suvantovaihe, kuulu arvioi.

Hänen mielestään syksyn budjettiriihestä hallituskolmikko selvisi helposti ja myös syksyllä valmistunut työllisyyspaketti oli myönteinen liike. Se ei tuonut yllätyksiä eikä ajanut väkeä Rautatientorille, hän muotoillee.

Ongelmia toimintakyvylle tuo puolestaan hallituspuolueiden laskeva suosio.

”Mitä hallitus kykenee päättämään näillä kannatusluvuilla?" hän kyselee.

EK alkaa jatkossa koordinoida jäsenliittojen johdolla käytäviä työehtosopimusneuvotteluja. Paluuta keskitettyihin palkkasopimuksiin ei enää ole. Uudistus muuttaa myös yrittäjien etujärjestöjen välistä roolia.

MT:n haastattelussa Häkämies sanoo, että EK:n ja Suomen yrittäjien välillä ei ole ”negatiivista kilpailua”. Hän perustelee, että EK edustaa useita työnantajayrityksiä, kun taas Suomen Yrittäjät (SY) on leimallisesti yksinyrittäjien puolella.

”Me emme kisaa keskenämme yrittäjäjäsenyyksistä”, hän sanoo.

Häkämies arvioi, että paikallinen sopiminen ei etene hallituksen johdolla tulevassa puoliväliriihessä, jota SY on aiemmin voimallisesti ajanut.

”Hallitus on kertaalleen hylännyt lakitien. Sen uudelleen lämmittäminen puoliväli­riihessä on epätodennäköistä. Paikalliseen sopimiseen palataan sitten 2017 alkavalla liittokierroksella.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tässä ovat suomalaisten mielestä tulevan hallituksen tärkeimmät asiat: Yli puolet kantaa huolta maaseudun ja haja-asutusalueiden ongelmista

Kuluttajien luottamus ennallaan – elinkeinoelämä hiukan varovaisempi

EK:n kysely: Yli 70 prosenttia pienten ja keskisuurten yritysten johtajista on huolissaan syntyvyyden laskusta