Talous

Halmeenpää lyttää Fennovoiman voimalahankkeen: "Uusiutuva energia on jo nyt halvempaa"

Talous 20.04.2017

Kun Rosatomista on haluttu luoda kelvollinen Suomi-kuva, venäläisen ydinvoimabisneksen varjopuolia ei ole haluttu tarkastella, kritisoi oululainen kansanedustaja.


Pekka Fali
Pyhäjoella on alettu valmistella ydinvoimalatyömaata, vaikkei lopullista päätöstä voimalasta ole tehty. Tältä työmaa näytti reilu vuosi sitten tammikuussa.

Fennovoiman hanke uudeksi ydinvoimalaksi Pyhäjoelle ja sen yhteistyökumppanin Rosatomin toiminta "eivät kestä lähempää tarkastelua miltään osin", kirjoittaa kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.) MT:n kolumnissa keskiviikkona.

"Etiikka, moraali, ihmisoikeudet, ympäristövastuu ja kaikki kestävyyden kriteerit ansaitsevat kuitenkin niille kuuluvan sijan. Niitä on edellytettävä maamme energiaratkaisuilta ja suomalaisten firmojen yhteistyökumppaneilta."

Kalajokinen kansanedustaja Halmeenpää katsoo, että Fennovoiman pääkumppanista, Rosatomista, on haluttu luoda Pyhäjoella ja ministeritasolla kelvollinen kuva "monenkirjaviin ydinvoima-, ydinase- ja ydinjätehankkeisiin kietoutuneesta taustasta huolimatta".

Sen vuoksi venäläisen ydinbisneksen varjopuolia ei ole haluttu huomioida, hän kirjoittaa.

Halmeenpää kokoaa 10 vuotta kestäneen suunnitteluhankkeen ongelmat seitsenkohtaiseksi listaksi.

"Hankkeen viivästymisen, jäteratkaisun sekä energiamarkkinan kehittymisen johdosta Fennovoima on iso taloudellinen riski erityisesti pienille kunnallisille energiayhtiöille, jotka on houkuteltu osakkaaksi lupaamalla ydinsähköä omakustannehintaan", hän katsoo.

"Ydinvoiman kannattavuus on pysyvästi heikentynyt. Uusiutuva energia on jo nyt halvempaa."

Uutinen on korjattu 21.4. kello 10:12: Hannan Halmeenpää on Kalajoelta, ei Oulusta.

Lue koko kolumni: Hanna Halmeenpää: Fennovoima-Rosatom, alkuperämerkittyä atomivoimaa?

Aiheeseen liittyvät artikkelit