Helen: Kotimaiset lähteet eivät ole luotettavia, Helsingin energiapuusta pitäisi tuoda 80–90 prosenttia - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Helen: Kotimaiset lähteet eivät ole luotettavia, Helsingin energiapuusta pitäisi tuoda 80–90 prosenttia

MTK vakuuttaa haketta riittävän Helsingille kotimaasta, koska siitä on ylitarjontaa.
Katri Tamminen/Imagokuva
Helenin uutta puupellettikattilaa vietiin paikalleen puolitoista viikkoa sitten Helsinkiin.

Helsinki tuottaa energiastaan 90 prosenttia kivihiilellä ja maakaasulla. "Jos Helen siirtyisi biopolttoaineen käyttöön, siitä jouduttaisiin tuomaan ulkomailta 80–90 prosenttia", Helenin toimitusjohtaja Pekka Manninen arvioi.

Hänen mukaansa Helen tuottaa niin suuret määrät energiaa, ettei puuta ja muuta biopolttoainetta riitä Suomesta. "Tarpeeksi luotettavia sopimuksia polttoaineen tuotannosta ei saa eikä lähialueilla polttoainetta riitä."

Helen tuottaa kaukolämpöä vuodessa noin 7 terawattituntia ja lisäksi sähköä. Jos lämpö tuotettaisiin kokonaan puulla lämpökeskuksissa, puuta kuluisi neljä miljoonaa kiintokuutiometriä vuodessa.

Helenin mukaan tällaisten määrien tuominen hakkeena on mahdottomuus ja lisäksi varastoja tarvittaisiin huomattavasti yli nykyisten tilojen.

Helsingin valtuuston tavoitteen mukaan vuonna 2020 uusiutuvan osuus kaikesta polttoaineesta pitää olla vähintään 20 prosenttia.

MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen vakuuttaa kotimaista pienpuuta riittävän Helsingille. "Metsähakkeen käyttö on vähentynyt viime vuosina ja siitä on ylitarjontaa, samoin sahojen kuoresta ja purusta."

Pieniläpimittaisella puulla ei ole hänen mukaansa kysyntää Suomessa. "Hake ja pienpuu jää metsiin mätänemään, kun metsähakkeen kysyntä on vähentynyt vuosi vuodelta."

Hakkaraisen mielestä Helen löytäisi varmasti sellaiset sopimusosapuolet, jotka pystyvät energiapuuta hankkimaan laitoksen tarvitsemat määrät, kun sopimukset tehtäisiin ajoissa. "Luultavasti jo Etelä-Suomen metsänhoitoyhdistyksissä olisi runsaasti pienpuuta tarjolla. Lisäksi hake voitaisiin helposti laivata Pohjanmaan rannikolta."

Hakkarainen muistuttaa, ettei puuta tarvitse tuoda maitse, vaan laivoilla samoin kuin kivihiili.

Hän ei ota biopolttoaineen hintaan kantaa, mutta uskoo kotimaisen olevan kilpailukykyistä, koska nyt sitä ei saada kaupaksi millään hinnalla.

Pieniläpimittaisen puun ylitarjonnasta kertoo esimerkiksi se, että Pohjanmaalla paikallinen metsänhoitoyhdistys aikoo laivata kuitupuuta vietäväksi Ruotsiin, kun kotimaassa ei kysyntää ole.

Uudet metsäteollisuusinvestoinnit lisäävät osaltaan teollisuuspuun sivuvirtoja, koska ostetun ainespuun ohella tulee aina kuitu- ja energiapuuta.

Korjaus: Hakkarainen: Ylitarjontaa on sahojen kuoresta ja tukista. Korjattu 10.4. klo 11.30.: Ylitarjontaa on sahojen kuoresta ja purusta.

Lue lisää

Helenin tulos otti hieman takkiinsa toisella neljänneksellä

Metsäneuvosto koolle vastavetona ympäristöministeriön elvytystyöryhmälle – MTK:n Hakkarainen: "Metsäsektori on avainroolissa taloudellisesta taantumasta noustaessa"

MTK:n Marttila ehdottaa uutta biotaloustyöryhmää elvytystä varten – vastaveto ympäristöministeri Mikkosen yksipuoliselle työryhmälle

Ympäristöministeri Mikkonen asetti elvytystyöryhmän, josta puuttuvat peltojen ja metsien käytön edustajat – vastaa arvosteluun kokoonpanosta ympäripyöreästi