Talous

Helsingin yliopisto rakentaa suuren aurinkovoimalan Viikkiin

Talous 28.07.2017

Ensi kesänä valmistuva laitos on nimellisteholtaan 1,2 megawattia.


Elina Raukko
Viikin infokeskus Koronan katolla on tällä hetkellä hieman yli 500 aurinkopaneelia. Ensi kesään mennessä kampukselle tulee kolmisen tuhatta paneelia lisää.

Helsingin yliopiston Viikin kampukselle nousee Suomen mittakaavassa merkittävän kokoinen aurinkovoimala.

Yliopiston voimalan nimellisteho on 1,2 megawattia, mikä on lähes 0,4 megawattia enemmän kuin Suomen tällä hetkellä suurimmassa käytössä olevassa aurinkovoimalassa Helsingin Kivikossa.

Rakennustyöt aloitetaan elokuun aikana. Ensimmäisen vaiheen rakennustöiden on tarkoitus olla valmiina lokakuussa.

Helsingin yliopistolla on Viikissä jo nimellisteholtaan 0,135 megawatin aurinkovoimala. Voimala rakennettiin infokeskus Koronaan kaksi vuotta sitten.

Uudet aurinkopaneelit sijoitetaan kampuksen yliopistorakennusten katoille. Voimalan valmistuttua paneeleita on yhteensä noin 3 500 ja niiden yhteispinta-ala on noin 5 600 neliömetriä.

Voimalan tuoton lasketaan kattavan nelisen prosenttia Viikin kampuksen kiinteistöjen vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

"Kaikki saatava sähkö hyödynnetään paikallisesti, koska täällä on paljon laboratoriovaltaista, suurta sähkötehoa vaativaa toimintaa", sanoo kiinteistöpäällikkö Juha Kurki Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskuksesta.

Aurinkovoimalan lasketaan pienentävän 30 vuoden käyttöikänsä aikana Helsingin yliopiston hiilijalanjälkeä noin 4 000 hiilidioksiditonnia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit