LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Talous

Ikea aikoo käyttää tulevaisuudessa kierrätettyä tai uusiutuvaa muovia

Ruotsalainen huonekalujätti ja Neste aloittavat yhteistyön uusiutuvan biomuovin tuotannossa.
Kari Salonen
Ikea on iso muovin käyttäjä. Kuva on Ikean noutovarastosta Vantaalta.

Ruotsalainen huonekalujätti Ikea ja suomalainen polttoaineyhtiö Neste aloittavat yhteistyön muovien tuotekehityksessä.

"Yritysten tavoitteena on tuottaa nykyisin käytössä olevien muovien kaltaisia muoveja ja materiaaleja, mutta korvata fossiiliset raaka-aineet uusiutuvilla, kierrätetyillä tai tähderaaka-aineilla. Tämä edellyttää yhteistyötä lukuisten toimitusketjuun kuuluvien kumppanien kanssa. Mukaan liittyville kumppaneille hanke tarjoaa mahdollisuuden käyttää nykyisiä tuotantoresurssejaan alati kasvavilla biopohjaisten tuotteiden markkinoilla", kumppanukset tiedottavat.

"Ikea ja Neste pystyvät yhdessä kumppaniensa kanssa tuottamaan biopohjaisia muoveja asiakkaan määrittelemistä raaka-aineista, kuten jätteistä tai tähteistä. Valmistus onnistuu nykyisillä tuotantoresursseilla ja tuotteet täyttävät asiakkaiden tarpeet sekä voidaan kierrättää samalla tavalla kuin nykyiset muovit", toteaa Nesteen strategiasta ja uusista liiketoiminnoista vastaava johtaja Tuomas Hyyryläinen.

Yritysten tavoitteena on, että ensimmäinen hankkeeseen perustuva uusiutuvan muovin valmistuserä saadaan käyttöön vuoden 2017 loppuun mennessä.

Ikean mukaan sen pitkän aikavälin tavoitteena on, että sen valmistamissa kodin kalusteissa käytetään pelkästään uusiutuvista tai kierrätettävistä raaka-aineista valmistettua muovia.

Lue lisää

Ranskassa kielletään hedelmien ja vihannesten pakkaaminen muoviin – Suomessa ajatellaan, että elintarvikkeen säilyvyys on tärkeintä

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker jättää tehtävänsä viimeistään ensi kesänä

Yli 40 vuotta sitten valmistui Joensuun viittatehtaan ensimmäinen kestomuovipoiju – Nyt Arctia Meritaidon tehdas on maailman ykkönen merimerkkien valmistajana

Porvoon jalostamolle merkittävää tukea EU:n innovaatiorahastosta