Talous

Ironinen nettivideo kuvaa Suomen verokikkailun ihmemaaksi

Taiteilijat Hanna Arvela ja Veera Luhtala toteuttivat videon, joka pureutuu suomalaisen veropolitiikan eriarvoistaviin ongelmakohtiin.
Kuvakaappaus
Kuvakaappaus Ihanuuksien ihmemaa -videosta. Suomessa miljonääri selviää pienemmällä veroprosentilla kuin siivooja, videolla todetaan.

"Suomessa ei voi keskustella verotuksesta, koska se tulkitaan heti kateellisten panetteluksi." Näin todetaan piirretyssä lyhytelokuvassa, jonka ovat toteuttaneet taiteilijat Hanna Arvela ja Veera Luhtala. Hanketta ovat rahoittaneet Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa, Reilu vero -yhdistys ja Suomen Kulttuurirahasto.

Taiteilijat ottavat kuitenkin teoksellaan voimakkaasti kantaa suomalaiseen verotukseen.

Kepa perustelee videota kiristyneellä kansainvälisellä verokilpailulla, johon Suomi on monien muiden maiden tavoin vastannut keventämällä yritysten ja suurituloisten verotusta ja mahdollistamalla niille aggressiivisen verosuunnittelun.

"Maailmanlaajuisesta ilmiöstä kärsivät kuitenkin niin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kuin kipeästi verotuloja kaipaavat kehitysmaat", Kepan tiedotteessa todetaan.

"Verokilpailu ja aggressiivisen verosuunnittelun salliminen ei ole Suomen globaalien sitoumusten, kuten kestävän kehitysten tavoitteiden mukaista, vaan lisää eriarvoisuutta."

Arvela ja Luhtala vertaavat aggressiivista verosuunnittelua koulukiusaamiseen.

”Aggressiivinen verosuunnittelu hyväksytään vaikenemalla. Yhteiskunnan eriarvoistumisessa pätevät koulukiusaamisen lait. Pieni joukko ajaa omaa etuaan, mutta mahdollistajina toimivat kaikki, jotka eivät puutu tilanteeseen."

Juttua korjattu 6.3.2017 klo 14:10. Toisin kuin jutussa alun perin mainittiin, kyseessä ei ole Kepan video, vaan Kepa on yhtenä kolmesta toimijasta tukenut animaation tekoa. Muut tukijat ovat Reilu vero -yhdistys ja Suomen Kulttuurirahasto.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Björn Wahlroos: Yleissitovuus rikkoo perustuslakia – "Päättääkö paperikoneen sulkemisesta joku liittosihteeri Helsingistä vai paikallinen ammattiosasto?"

Nalle Wahlroos: Ei työtä ilman teollisuutta eikä teollisuutta ilman joustavampia työehtoja

Nämä asiat Björn Wahlroos kirjaisi uuteen hallitusohjelmaan