Talous

Jan Vapaavuori: Hiilenpoltto on Helsingille imagohaitta

Helsinki on kaupunkina ja omistajana asettanut energiayhtiö Helenille erillisiä ilmastotavoitteita enemmän kuin lainsäädäntö meillä tai EU:ssa vaatii.
Kari Salonen
Jan Vapaavuori on välillisesti vaaleilla valittu Helsingin pormestari. Kokopäiväisessä luottamustoimessaan hän sai johdettavakseen 38 000 henkilön organisaation, joka pyörittää vuosittain noin 5,5 miljardin euron budjettia.

Olisiko Helsingillä ja helsinkiläisillä veronmaksajilla varaa ajaa omistamansa energiayhtiö Helenin hiilivoimaloita etuajassa alas, pormestari Jan Vapaavuori (kok.)?

"Mehän olemme osin näin tekemässä ja päättäneet luopua Hanasaaren voimalasta, näillä näkymin vuonna 2024. Tilalle on suunniteltu iso investointiohjelma sisältäen Suomen suurimman pellettikattilan, maan toiseksi suurimman lämpöpumppuvoimalan."

"Jos luovutaan lopuistakin (hiiltä polttavista sähköä ja kaukolämpöä tuottavista voimaloista), vaikeusaste kasvaa olennaisesti ja tottakai se maksaa hyvin paljon", Jan Vapaavuori toteaa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Energiayhtiö Helen tuloutti kaupungin kassaan osinkoina viime vuoden tuloksestaan osinkoina 20,8 miljoonaa euroa. Kun korot lainanlyhennykset lasketaan mukaan, kuluvalta vuodelta tuloutus yhteensä on arviolta noin 50 miljoonaa euroa.

Vertailun vuoksi, vielä 2010-luvun alkupuolella tuloutukset kaupungin kassan olivat yli 200 miljoonaa euroa vuodessa. Markkinasähkön halventuminen tuntuu, ja investoinnit maksavat.

Helen rakentaa parhaillaan 30 miljoonaa euroa maksavaa Salmisaareen lämpökeskusta öljylämpökeskuksen tilalle. Uusiutuvaa kaukolämpöä syntyy enimmillään 25 000 kerrostalokaksiolle.

Seospolttoaineena pellettiä hiilen joukossa Helen on polttanut jo vuosia Salmisaaren ja Hanasaaren sähkö- ja lämpövoimaloissaan, pelletin osuus polttoaineesta on noin seitsemän prosenttia.

Katri Valan puiston lämpöpumppulaitos on lajissaan maailman suurin. Myös biokaasusta Helen tuottaa lämpöä pieniä määriä.

Täydellä polttoaineteholla vuonna 2018 valmistuvan Salmisaaren lämpökeskuksen pelletin kulutus tulee olemaan noin 21 tonnia tunnissa eli yksi pellettirekka kahdessa tunnissa.

Vapaavuori toteaa, että polttoainevalinnoissa kyse on muustakin kuin rahasta:

"Kaikki muut (polttoaine-) vaihtoehdot vaativat huomattavan paljon enemmän tilaa kuin nykyiset. Rakennetussa ympäristössä se on aidosti iso haaste."

Helsingin kaupungin toimintoihin ja organisaatioon kesän aikana tutustunut Vapaavuori myös muistuttaa, että Helsingin omistama energiayhtiö Helen on "ainoa energiayhtiö Suomessa, jonka omistaja on asettanut sille erillisiä, yli kotimaisen ja EU-lainsäädännön meneviä ilmastotavoitteita".

Helsinki on tässä ottanut pormestarin mukaan vahvasti etunojaa.

Helsingin kritisointi hiilenmustaksi onkin Vapaavuoren mukaan epäoikeudenmukaista.

"Kahdestakin syystä. Olemme kaupunkina ja omistajana energiayhtiöltä vaatineet enemmän kuin lainsäädäntö meillä tai EU:ssa vaatii – ainoana Suomessa. Toiseksi, koko maailmassa ei ole toista paikkaa, missä hiiltä poltetaan yhtä kustannustehokkaasti lämmön ja sähkön yhteistuotantona kuin Helsingissä."

Vapaavuori muistuttaa, että ei ole kauaakaan siitä, kun koko Euroopan tasolla päätettiin , että ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi asteittainen luopuminen fossiilisista polttoaineista on järkevintä tehdä markkinaehtoisen päästökauppajärjestelmän kautta.

Toisaalta – asiat ovat, miltä ne näyttävät.

"Tottakai siitä (hiilenpoltosta) on selvästi imagohaittaa ja siihen pitää tarttua – ja ollaan tartuttukin."

Lue lisää

Vapaavuori siirtyy viestintä- ja konsulttiyhtiön hallitukseen

Kauppalehti: Jan Vapaavuori aloittaa elokuussa tanskalaisen kiinteistösijoittajan osa-aikaisena neuvonantajana

Kaupunkeja pitää vahvistaa kehysriihessä lisärahalla, vaatii Suomen suurimpien kaupunkien C21-kopla

Jan Vapaavuori Ylellä: Ajatus presidenttiehdokkuudesta on epätodennäköinen – kokoomuksen seuraava puheenjohtaja Antti Häkkänen tai Elina Lepomäki