Talous

Kahvilayrittäjä ja pehmolelujen tekijä vuoden 4H-yrittäjiä

4H-liiton vuoden yrityskilpailun ovat voittaneet Karoliina Hanhisuanto Makijaa-leivontayrityksellään ja Elisa Kristolan Pumpulipehmo.
4H-liitto
Elisa Kristola Pumpulipehmot miellyttyvät erityisesti anime- ja mangafaneja eri puolilla maailmaa.

Suomalaisista nuorista löytyy innovatiivista ja ajassa elävää yrittäjyyttä. Hienoja esimerkkejä tarjoavat 4H-liiton vuoden yrittäjäkilpailun voittajat Karoliina Hanhisuoanto, 18, ja Elisa Kristola, 16.

Hanhisuanto Tervolan 4H-ydistyksestä voitti 18–28-vuotiaiden sarjan Makijaa-leivontayrityksellään. Kristola Seinäjoen 4H-yhdistyksestä puolestaan nappasi Pumpulipehmollaan nuorempien 13–17-vuotiaiden sarjan voiton.

Hanhisuoanto on ollut yrittäjänä viisi vuotta. Makijaa toimii Tervolassa ja Rovaniemellä. Viime kesänä hän piti kesäkahvilaa Rovaniemellä ja täksi kesäksi on suunnitteilla avata koirakahvila.

Nuori yrittäjä kertoo käyttävänsä mahdollisimman paljon suomalaisia tuotteita ja hyödyntää kahvilassaan kierrätysmateriaaleja.

Tuomaristo arvosti Hanhisuannon pitkäjänteistä kehitystyötä oman brändin luomisessa. Lisäksi tuomaristo kiinnitti huomiota yrittäjän hyvään verkostoitumiseen alueen muiden toimijoiden kanssa.

Kristolan Pumpulipehmo valmistaa yksilöllisiä pehmoleluja asiakkaan toiveiden mukaan. Asiakkaat ovat anime- ja mangafaneja sekä Suomesta että ulkomailta.

"Olen koko ajan pystynyt parantamaan pehmolelujen laatua. Olen esimerkiksi oppinut ompelemaan yhä paremman näköisiä yksityiskohtia, kuten tassuja ja avonaisia suita hampaineen", Kristola kertoo.

Tuomaristo vaikuttui yrittäjän poikkeuksellisesta kädentaitolahjakkuudesta, kansainvälisen asiakaskunnan tavoittamisesta sekä Instagramin käyttämisestä visuaalisena markkinointikanavana. Yritysidea on yksilöllinen ja erottuva.

Vuoden 4H-yritys -kisaan osallistui 80 yritystä, joista voittajat valittiin ensimmäistä kertaa kahdessa sarjassa. Tuomaristo arvioi yritysten toimintaa ja taloutta, liiketoimintasuunnitelmaa ja sen näkymistä yrityksen toiminnassa.

Kilpailun voittajat palkitaan 500 eurolla, toiseksi sijoittuneet saavat 200 euroa ja kolmoset 100 euroa.

Viime vuonna nuorilla oli 752 4H-yritystä, joissa oli yli 1 000 yrittäjää. Yritysten liikevaihto oli 723 560 euroa eli keskimäärin 962 euroa.

Lue myös:

4H-stipendi nuorelle leipurille

Lue lisää

Parhaat 4H-yritykset valittu: Ulkomaalaus Juho Alahautala ja Jäätelöpyörä voittivat

4H yhdistää työn ja tekijän

Vuoden 4H-kerho bloggaa ja kokkaa

Innostuksen lähteillä