Kaikissa seikkailupuistoissa ei ole noudatettu kuluttajaturvallisuuslakia - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Kaikissa seikkailupuistoissa ei ole noudatettu kuluttajaturvallisuuslakia

Tukes on valvonut toukokuusta lähtien muun muassa seikkailu- ja huvipuistoja.
Lehtikuva / Irene Stachon
Kiipelijä seikkailupuistossa keskiviikkona 6. heinäkuuta 2016.

Kuluttajaturvallisuuslain vaatimuksia on laiminlyöty joissakin seikkailu- ja leikkipuistoissa, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Esimerkiksi lakisääteisiä turvallisuusasiakirjoja on paikoin jätetty kokonaan tekemättä ja onnettomuuskirjanpito on ollut vaillinaista.

"Olimme hieman yllättyneitä, että tällaisilta isoilta ja tiettyjä riskejä sisältäviltä palveluilta nämä asiakirjat ovat puuttuneet kokonaan", kertoo kuluttajapalveluiden ryhmäpäällikkö Janne Niemelä Tukesilta.

Tukes on valvonut toukokuusta lähtien muun muassa seikkailu- ja huvipuistoja, moottoritapahtumia ja uimarantoja, joiden valvonta on aiemmin kuulunut kunnille. Valvontaa on tehty tarkastuskäynnein ja asiakirjatarkastuksin.

Niemelän mukaan palveluntarjoajan vastuulla on arvioida vaarat ja tehdä suunnitelma riskien hallitsemiseksi.

"Kehotamme toimijoita korjaamaan huomaamamme puutteen. Jos toimenpiteisiin ei ryhdytä, voimme asettaa kieltoja ja määräyksiä, joita tarvittaessa tehostamme uhkasakolla. Useimmiten pakkokeinoja ei tarvitse käyttää", Niemelä sanoo.

Lue lisää

Seikkailupuiston kävijöitä pannaan allekirjoittamaan lupauksia olla nostamatta oikeusjuttua – turvallisuusvastuuta ei voi paeta lomakkeen taakse

Seikkailupuistot toivat puissa kiipeilyn taas muotiin: "kiipeillessään lapsi oppii tuntemaan omat rajansa"

Komissio esittää maataloudelle 19 miljardin lisäpottia elvytyksessään – aiemmat leikkausesitykset loiventumassa EU:n uudessa budjettisuunnitelmassa

Komissio esittää EU:lle 750 miljardin rahastoa koronakriisistä toipumiseen