Talous

Kauppalehti: Öljyjätit kiinnostuivat uusiutuvasta energiasta - "Näkevät suunnatonta kasvua"

Talous 11.05.2016

Viimeisimmät investoinnit kertovat, että yhtiöt ovat ottamassa askelia uusiutuvan energian ydinalueelle.


Markku Vuorikari
Öljy-yhtiöt ovat ottamassa askelia uusiutuvan energian ydinalueelle muun muassa aurinkoenergiabisnekseen.

Esimerkiksi Exxon Mobil tekee yhteistyötä hiilidioksidin talteenottoa kehittävän yrityksen kanssa, kirjoittaa Kauppalehti. Ranskalainen Total kertoi vastikään noin miljardin kaupasta, jossa yhtiö ostaa akkuja valmistavan Saft Groupe. Se täydentää Totalin aiempaa yritysostoa, jolla se hankki aurinkopaneeliyhtiö SolarPower Corpin.

Tiistaina kanadalainen putkiyhtiö Enbridge ilmoitti ostavansa 218 miljoonalla dollarilla osuuksia offshore-tuulivoimaloista.

Öljy-yhtiöt ovat toki jo pitkään olleet kiinnostuneita uusiutuvasta energiasta, mutta tähän mennessä ne ovat keskittyneet lähinnä omalle osaamisalueelleen, eli esimerkiksi etanoliin ja muihin biopolttoaineisiin.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan viimeisimmät investoinnit kuitenkin kertovat, että nyt yhtiöt ovat ottamassa askelia uusiutuvan energian ydinalueelle eli tuuli- ja aurinkoenergiabisnekseen.

”Öljyjätit näkevät, että vähäpäästöisessä energiassa on odotettavissa suunnatonta kasvua. Menestyäkseen pitkällä aikavälillä, niiden on monipuolistettava portfolioitaan”, newyorkilaisen Columbian yliopiston energiapolitiikan keskuksen johtaja Jason Bordoff sanoo Bloombergille.

Kiinnostuksesta huolimatta investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat pikkiriikkisiä öljyalan mittapuulla. Esimerkiksi Totalin miljardikaupat ovat vain murto-osa yhtiön noin 120 miljardin dollarin markkina-arvosta.

ClearView Energy Partners -yhtiön analyytikko Timothy Fox sanoo Bloombergille, että vielä on liian aikaista sanoa, kertooko investointien kiihtyminen laajemmasta muutoksesta öljyjättien strategiassa.…

Kauppalehden uutinen öljyjäteistä ja uusiutuvasta energiasta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT