Talous

"Kaupungistuminen etenee kuin tsunami"

Rakennusteollisuus arvioi, että kasvukeskusten ulkopuolella rakennusten hinnat alkavat painua kysynnän puutteessa.
RT
Kaupungistumistahti vain kiihtyy Suomessa, Rakennusteollisuudessa uskotaan.

Kaupungistuminen ja kasvukeskusten tiivistyminen kiihtyy. Neljään suurimpaan kasvukeskukseen tulee asunnoista jo kaksi kolmannesta ja osuus kasvaa edelleen. "Kaupungistuminen etenee kuin tsunami", Talonrakennusteollisuuden hallituksen puheenjohtaja Juha Metsälä Pohjola Rakennuksesta sanoi Rakennusteollisuuden suhdannekatsauksessa tiistaina.

Metsälän mielestä kaupungistuminen ja keskittyminen nostaa kansantuotetta reippaasti. Kaupungistumisen aiheuttama nopea kasvu on hänen mielestään hyväksi myös maaseudulle.

Rakentaminen ei keskity vain neljään kasvukeskukseen eli pääkaupunkiseudulle, Tampereelle, Turkuun ja Ouluun, vaan kaikkien maakuntien keskuskaupungit kasvavat. Sen sijaan ympäröivillä alueilla väki vähenee.

Metsälän mukaan nuoriso haluaa asua lähellä kaupunkien keskustaa hyvien yhteyksien varrella, mikä lisää rakentamisen tiiviyttä.

Suurten kaupunkien ulkopuolella olevien rakennusten arvo on pysynyt viime vuosina suunnilleen ennallaan. Jatkossa kysynnän väheneminen alkaa alentaa asuntojen arvoa, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen arvioi.

"Jo nyt kahdessasadassa kunnassa ovat säänneltyjen ara-asuntojen vuokrat korkeammat kuin vapaiden markkinoiden vuokrat, mikä kertoo paljon tilanteesta."

"Varallisuusarvojen ja reaalivakuuksien putoamisesta tulee suuri yhteiskunnallinen kysymys samaan aikaan, kun vanhusväestön osuus kasvukeskusten ulkopuolella kasvaa", Pakarinen arvioi.

Asuntojen arvon nousun ero tuottaa Metsälän mukaan perillisille täysin erilaisen lähtökohdan asuinpaikasta riippuen. "Helsinki vetää väkeä ja asuntojen arvo kasvaa moninkertaiseksi verrattuna maaseutuasunnon perijään."

Metsälä totesi, että enää Helsingin kehyskunnat, esimerkiksi Nurmijärvi ja Kirkkonummi, eivät vedä asujia aiempaan malliin.

Maatalousrakentaminen vähenee tänä vuonna viime vuodesta kahdeksan prosenttia 3,5 miljoonaan kuutioon, Rakennusteollisuus ennustaa suhdannekatsauksessaan.

Maatiloilla rakennetaan kuitenkin edelleen vilkkaasti toissa vuoteen verrattuna, jolloin rakennuksia nousi vain 2 miljoonaa kuutiota.

Koko Suomessa rakentaminen jatkaa tänä vuonna kasvuaan 2,5 prosentin vauhtia, kun viime vuonna kasvu oli lähes 7 prosenttia. Tänä vuonna taloja rakennetaan 36 miljoonaa kuutiota.

Vuonna 2018 rakentaminen hyytyy nollan tuntumaan.

Lue lisää