Talous

Kaupungistuminen ja maaseutu – sanat, joita et löydä tänään julkaistavista EK:n ehdotuksista omistajuuden edistämiseksi

Onko omistajuudella eroa maaseudulla ja maakunnissa ja toisaalta kaupungeissa?
Kari Jussi Aholla sisaruksineen on yritystoimintaa niin etelässä kuin pohjoisessa. Hän toimii yrittäjä-omistajana myös Pyhätunturi Oy:ssä.

Mihin tarvitaan omistajia? kysyy Elinkeinoelämän keskusliiton EK torstaina julkistettavassa suomalaisen omistajuuden toimintaohjelmassa.

Jakaako omistaminen kansalaisia kahteen kastiin vai hyödyttääkö se heitä? EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Kari Jussi Aho arvioi ohjelman julkistamisen aattona yrittäjyyden arvostuksen nousua, joka kuitenkaan ei ole heijastunut yrittäjien kokemusten perusteella omistajuuden arvostuksena.

Aho sisaruksineen toimii matkailuyrittäjänä Lapissa Rukakeskus Oy:ssä ja Pyhätunturi Oy:ssä sekä terveydenhoitoalan yrittäjänä pääkaupunkiseudulla Aava Terveyspalvelujen ja siihen kuuluvan Pikkujätin osakkaana.

Onko omistajuudella eroa alueellisestikin maaseudulla ja maakunnissa ja toisaalta kaupungeissa, Kari Jussi Aho?

"Tuo onkin hyvä kysymys. Meillä on yritystoimintaa sekä pohjoisessa että etelässä ja en osannut ajatella yritystoimintaa alueellisesta näkökannalta, vaan koko maan näkökulmasta.", Aho vastaa.

Omistajuustyöryhmän torstaina Helsingin Musiikkitalolla julkaistavassa 25-sivuisessa raportissa ei mainita sanallakaan kaupungistumista tai maaseutuakaan.

"Nämä trendit eivät ole millään tavalla esillä raportissa tai työryhmän pohdinnassakaan", Aho kertoo.

"Yritystoiminta ja siitä yhteiskunnalle tulevat hyödyt ovat samanlaiset missä päin Suomea hyvänsä."

Koko ohjelman laatiminen lähti yrittäjä Ahon mukaan liikkeelle siitä, että yrittäjyys Suomessa on tänään suosittua ja arvostettua toimintaa – toisin kuin silloin, kun Kari Jussi Aho aloitti perheyrityksessä.

"Yrittäjät kokevat tutkimusten mukaan, että yritysten omistajuuteen ja omistamiseen liittyy jopa negatiivisiakin piirteitä. Silti kaikki yritystoimintaan liittyvät päätökset lähtevät omistamisesta, ja omistajia pitäisi kannustaa kasvuun ja työllistämiseen", Aho perustelee.

Tilanne alueellisesti tai maantieteellisesti omistajuuden näkökulmasta on hänen mielestään aika lailla samanlainen eri puolilla Suomea.

Elinkeinoelämän keskusliiton omistajuuden toimintaohjelmaa laatineeseen työryhmään ovat kuuluneet puheenjohtajana toimineen Ahon lisäksi jäseninä Marika af Enehjelm, Jouni Hakala, Ilpo Kokkila, Sari Lounasmeri, Erkki K. Mäkinen, Timo Ritakallio ja Petri Rouvinen sekä asiantuntijajäsenenä Pentti Pikkarainen – kaikki elinkeinoelämän ykkösketjua.

Lue lisää