Talous

Keskustanuorten Kemppi: Energiateollisuus ajaa hiilenharmaata Suomea

Energiateollisuus ry tyrmäsi elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) väläyttämän kivihiilikiellon.
Kari Salonen
Suomen Keskustanuoret on valmis kieltämään kivihiilen käytön Suomessa. Keskustanuorten mukaan kivihiilestä luopuminen vahvistaisi hajautettua energiantuotantoa, kuten metsävarojen energiakäyttöä.

Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi arvostelee Energiateollisuus ry:n nihkeää suhtautumista kivihiilen käytöstä luopumiseen Suomessa.

Energiateollisuus ry linjasi aiemmin tänään keskiviikkona, että Suomen hallituksen linjaus kivihiilen kieltämisestä on käsittämätön.

"Sellainen hanke ei onnistu ilman mittavia korvauksia tuottajille. En ymmärrä, miten hallitus voi olla näin holtiton rahankäytössään ja ymmärtämätön energiamarkkinoiden tilanteesta", Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä kommentoi asiaa.

Keskustanuorten Kemppi on asiassa eri linjoilla.

"Toimitusjohtaja Leskelä syyttää kannanotossa hallitusta lyhytnäköisyydestä, mutta samalla hän kuvaa kivihiilen polttamisen lopettamista kapeasti ainoastaan nykyisen energiajärjestelmän näkökulmasta. Energiapolitiikka on kuitenkin aina ilmasto- ja ympäristökysymys, työllisyyskysymys sekä huoltovarmuuden työkalu."

Hilkka Kemppi muistuttaa, että puolet kaikesta Suomessa käytetystä kivihiilestä tuodaan Venäjältä.

"Kivihiilen käytön lopettaminen vahvistaisi hajautettua energiantuotantoa ja täten myös suomen energiaturvallisuutta. Kivihiilestä on luovuttava lopullisesti vuoteen 2030 mennessä."

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) totesi aamulla julkaistussa haastattelussa Helsingin Sanomissa, että hallitus harkitsee kivihiilen polton kieltämistä energia- ja ilmastostrategiassa.

Lue lisää

Suomi tarvitsee lisää kaikenkokoisia investointeja

Aarre: Tuulivoimayhtiöt lähestyvät maanomistajia kirjeillä – "Vaikka korvaus tuntuisi hyvältä, vuokrasopimusta ei kannata allekirjoittaa saman tien", asiantuntija neuvoo

Inflaation kiihtyminen lyö maataloutta ankarasti

Turpeen kulutus notkahti vuonna 2020 – energian kokonaiskulutus oli vähäisintä koko 2000-luvulla