Komeron vesivaraajakin voi olla virtuaalivoimalaitos - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Komeron vesivaraajakin voi olla virtuaalivoimalaitos

Fortum kaupallistaa kesällä pilottituotteen, jolla kodin lämminvesivaraaja saadaan tuottamaan rahaa.
Markku Vuorikari
Sähköyhtiö voi hallita joukoittain lämminvesivaraajia, jolloin niillä on vaikutusta sähkön kulutukseen ja sähköjärjestelmään.

Lämminvesivaraaja voi olla muutakin kuin välttämätön sähkösyöppö. Fortum on runsaan vuoden ajan testannut pilottiasiakkaidensa kanssa mahdollisuutta käyttää omakotiasujien lämmönvesivaraajia virtuaalivoimalaitoksina, jotka automaattisesti säädettyinä käynnistyvät silloin, kun verkossa on liikaa virtaa.

Vastaavasti kuumimmat vesivaraajat kytketään pois päältä, kun verkon sähkövirrasta alkaa olla ylikysyntää.

Noin sata asiakasta on osallistunut alkuvuonna 2016 alkaneeseen pilottihankkeeseen, jossa asiakkaat eivät varsinaisesti itse tuota sähköä verkkoon, mutta he voivat vesivaraajansa avulla ehkäistä varavoiman käyttötarpeen. Fortum laajensi keväällä vapaaehtoisten kokeilijoiden joukkoa tuhanteen asiakkaaseen lämminvesivaraajineen.

Kotitaloudet osallistuivat näin voimatasapainon ylläpitämiseen älykkäiden mittareiden ja säätölaitteen avulla. Kulutusjousto myytiin kantaverkkoyhtiö Fingridille.

Fortumin virtuaalivoimalaitoshankkeiden vetäjä Janne Happonen kertoo yhtiön kaupallistavan tuotteen kesällä.

"Tuomme palvelun markkinoille heinäkuussa Mikkelin asuntomessuilla. Lämmönvesivaraajat ovat vasta alku", Janne Happonen kertoo.

Fortumin visioissa kotitalousasiakkaat ja yritykset osallistuvat tulevaisuudessa erilaisin tavoin sekä kulutusjoustoihin että sähkön varastointiin ja tuotantoon.

Pilotissa ei Fortumin Happosen mukaan rahaa vielä ole liikkunut kotitalousasiakkaille.

Tyypillisen lämminvesivaraajan teho on noin kaksi kilowattia. Happonen arvioi, että potentiaalisesti sähkönsäästö voi olla noin sata euroa vuodessa.

Paljonko omakotiasuja vesivaraajineen sitten voisi tienata boilerillaan, riippuu kaupallisesta mallista, jolla Fortum tuotettaan tarjoaa.

"Kerromme myöhemmin kesällä tuottojen jakamisesta", Happonen vastasi.

Potentiaaliseksi jaettavaksi tuotoksi Fortumin ja kotitalouden välillä hän arvioi noin 100 euroa vuodessa.

Fortum kertoi keskiviikon energiakatsaus-tilaisuudessa, kuinka asiakkaat voi saada aktiivisesti mukaan osallistumaan sähkön kulutusjoustoihin.

Lue lisää

"Turvallisuuspoliittisista syistä jalostamo piti rakentaa Hangosta länteen – Naantali oli sijainniltaan ihanteellinen"

Joka kymmenes pientaloasuja maksaisi vähähiilisestä kodista viidenneksen enemmän

Talon pienipäästöisyys ei juurikaan kasvata sen rakennuskustannuksia – energiatehokkuutta ei kuitenkaan voida parantaa loputtomasti

Fortumin tulos laski, mutta liikevaihto nousi roimasti – Uniper raportoitiin ensimmäistä kertaa tytäryhtiönä