Talous

Kossuohraa viljelevä: "Markkinoinnin junttihuumorista kaikki irti – videot hienoja"

Talous 23.09.2016

Altialle ohraa viljelevä Tommi Ylinen-Luopa on ylpeä koskenkorvalaisuudestaan. Siksi hän kannattaa myös junttihuumorin hyödyntämistä mainonnassa.


Jyrki Johannes Tervo
Vuonna 2009 rakennetun kylmäilmakuivurin katolta voi tähyillä vaikkapa tulevaisuuteen.
Vuonna 2009 rakennetun kylmäilmakuivurin katolta voi tähyillä vaikkapa tulevaisuuteen. "Siinä onkin kympin kysymys, mitä vaikkapa viiden vuoden päästä tapahtuu", sanoo Tommi Ylinen-Luopa.
Jukka Pasonen
Tommi Ylinen-Luopalla on maatalousyhtymä veljensä ja emäntien kanssa.
Tommi Ylinen-Luopalla on maatalousyhtymä veljensä ja emäntien kanssa.

Altialla on 1 500 sopimusviljelijää, ja yksi heistä on vain parin kilometrin päässä Koskenkorvan viinatehtaalta asuva Tommi Ylinen-Luopa.

Kotonaan hän etsii television näytölle Altian tuotetta markkinoivat YouTube-videopätkät. The Farmers Songin alkukohtauksessa päristelee pappamopo. Sen jälkeen parraltaan puutarhatonttua muistuttava viljelijä iskee musiikkikasetin traktorikopin soittimeen, laulaa ja hytkyy letkeän biisin tahtiin.

Toisella, Vodka from a Village -videolla, näytetään maaseudun maisemia ja ihmisiä sellonsoiton ja viulujen säestämänä. Tämä vajaan minuutin pituinen pätkä on kerännyt lähes miljoona näyttökertaa.

Ylinen-Luopan mielestä ronskisti maalaisuutta viljelevät videot ovat hienoja.

"Me olemme ylpeitä siitä, mitä täällä teemme, vaikka meitä vähän juntteina varmaan pidetään. Jos tuollainen huumori auttaa ulkomailla markkinoimaan ja myymään tuotetta, siitä pitää ottaa kaikki irti."

Veljensä ja emäntien kanssa maatalousyhtymää ja osakeyhtiötä pyörittävä Ylinen-Luopa toimittaa Altian Koskenkorvan tehtaalle 500–800 tonnia ohraa vuosittain.

"Altia on todella tärkeä tälle alueelle. Se tahtoo viljaa aina ja se tahtoo paljon."

Sopimusviljelyllä haetaan Ylinen-Luopan mukaan ennen kaikkea riskienhallintaa. Viljatilaa kehitetään jatkuvasti mutta hötkyilemättä. Tulevaisuus kyllä aika ajoin mietityttää, sillä Ylinen-Luopakin on kuullut välillä puheita valtio-omisteisen Altian myymisestä.

Periaatteessa hän ei pidä yhtiön yksityistämistä huonona ratkaisuna mutta totta kai toivoo, että tehdas ja tuotanto pysyvät Koskenkorvalla.

"Se on iso asia paikkakunnalle ja tavallaan koko Suomellekin."

Ylinen-Luopan mielestä olisi vallan mahtavaa, jos Altian pullon kyljessä vielä jokin päivä lukisi myös se, miltä tilalta vilja on lähtöisin.

"Sehän olisikin hienoa, että saisi omalta pellolta tehdyistä juomista ihan nimenkin kanssa nauttia. Ideana se ylipäätään on hyvä, sillä tänä päivänä ihmisiä kiinnostaa, mistä kaupan hyllyillä olevat tuotteet ovat peräisin."

Lisää ohran sopimusviljelystä ja alkoholin viennistä ulkomaille perjantain 23.9. Maaseudun Tulevaisuudessa.

Lue myös:

Altia vie tuhkatkin pesästä – kossuohra päätyy lopuksi takaisin pellolle – "mielenkiintoinen kokeilu", sanoo viljelijä

Länteen itään, länteen itään – suomalaisjuomat rymistelevät etenkin Kiinassa

Koskenkorva singahtaa Marks & Spencerin hyllyihin – "maailmanluokan vodka"

Brittiläinen kauppajätti Marks & Spencer Koskenkorvasta: "Kylämaailma kiinnostaa"

Lignell&Piispanen alkoholin vientiasiakkaista: "Ennen ei päästetä pois, ennen kuin ovat ostaneet"

Savon kuulu liköörivalmistaja tuo marjat pitkälti ulkomailta, alkoholin kokonaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit