Talous

Kuusamon Juusto ja Osuusmeijeri ponnistelevat vaikeuksista valoon – "Tilanne ei ole loistava, mutta siitä selvitään"

Talous 04.01.2017

Miljoonaveloissa ollut Kuusamon Juusto on hakenut säästöjä tehostamalla tuotantoa ja vähentämällä henkilöstöä.


Pekka Fali
Miljoonaveloissa ollut Kuusamon Juusto hakeutui kesällä yrityssaneeraukseen. Puolet Kuusamon Juuston käyttämästä maidosta tulee Kuusamon Osuusmeijerin kautta.

Talousvaikeuksissa olleet Kuusamon Juusto ja sen suurin osakkeenomistaja, Kuusamon Osuusmeijeri, eivät vielä ole saaneet päätöstä yrityssaneeraukseen pääsystä.

Toimitusjohtaja Jouni Määttä uskoo, että Osuusmeijerillä on hyvät selviämisen mahdollisuudet – jos mitään mullistavaa ei tapahdu. Kuusamon Osuusmeijeri saa päätöksen yrityssaneeraukseen pääsystä lähipäivinä.

”Jotakin kertoo se, että saneerausohjelma saatiin nopeasti pakettiin. Velkojat ovat nähneet, että yritys kannattaa."

Miljoonaveloissa olleessa Kuusamon Juustossa toimintaa on tehostettu muun muassa lisäämällä tuotannon volyymia ja vähentämällä henkilöstöä. Henkilöstön määrä väheni yt-neuvottelujen seurauksena yhdeksällä henkilöllä.

Tavoitteena on jättää saneerausohjelma alkuvuoden aikana, kertoo tuore toimitusjohtaja Jyrki Vaittinen. Hän on toiminut Kuusamon Juuston toimitusjohtajana marraskuusta lähtien.

Vaikeuksista huolimatta Vaittinen uskoo, että suunta on oikea, vaikka suunnanmuutos vaatii aikaa.

”Myynnin puolella on jo kasvua tänä vuonna”, Vaittinen kertoo. ”Oma usko tähän kasvaa päivä päivältä.”

Talousvaikeudet ovat monen asian summa. Vuoden 2012 lopussa Kuusamon Osuusmeijerin perhetilat lunastivat noin 80 henkilöä työllistävän Kuusamon Juuston itselleen.

Ratkaisu ostosta tehtiin kriittiseen aikaan. Maitomarkkinat olivat horjahduksen kynnyksellä: Venäjän vientikielto iski ja kaupan hyllyt täyttyivät Putin-juustoista.

”Maailmanmarkkinatilanne vei kannattavuutta, mikä vuorostaan karkotti rahoittajia”, Määttä pohtii. Vuonna 2015 Kuusamon Juusto sai uutta rahoitusta yrityksen omistajilta sekä yksityiseltä sijoittajalta.

Tällöin perustettiin myös Maitovarma Oy: Kuusamon Osuusmeijerin, porilaisen Satamaidon sekä Suonenjoella toimivan Maitomaan yhteisprojekti.

Vauhtia ei kuitenkaan löytynyt riittävästi. Ensin yrityssaneeraukseen hakeutui Kuusamon Juusto. Meijerin kanssa samaa alamäkeä luisteli pian sitä rahoittanut osuuskunta.

”Kuusamon Osuusmeijerin toiminta on ollut koko ajan voitollista. Pääomat ovat menneet Kuusamon Juuston toiminnan käynnistämiseen”, Määttä mainitsee.

Määttä uskoo, että yrityssaneeraus on tuottajille paras mahdollinen vaihtoehto. Yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat pysyneet osuusmeijerissä yrityssaneerausuutisen jälkeenkin. Sitoutumisessa pontimena voivat olla myös saamatta jääneet osuuspääomat. ”Asioista on keskusteltu ja vaihtoehtoja kyselty. Tuottajatkin ovat odottavalla kannalla.”

Kuusamon Osuusmeijeriin kuuluu 88 tuottajaa.

”Kun tulin tänne töihin, tulin katsomaan eteenpäin. Tilanne ei ole loistava, mutta siitä selvitään ja toiminta jatkuu."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT