Talous

Lähi-Tapiola: Taloudessa myönteinen äkkikäänne - Suomi nousi eurotalouden rupusakista

Lähi-Tapiolassa yllätyttiin Suomen talouden äkkikäänteestä alkuvuonna.

Lähi-Tapiola korottaa Suomen talousennustettaan 1,2 prosenttiin. Ensi vuonna jatketaan samaa tahtia.

Ekonomisti Timo Vesala luonnehtii ennustetta varovaiseksi. Edelliskerralla Lähi-Tapiola povasi 0,5 prosentin kasvulukua bruttokansantuotteessa.

Viime vuoden loppu ja tämän vuoden alku yllättivät niin, että ne kantavat ainakin prosentin kasvua. Eurotahti ylitettiin ensi kertaa sitten syksyn 2013.

"Euroalueen pohjasakassa olo päättyy", Vesala julistaa.

Kotimainen kysyntä ja rakentaminen kannattelevat Suomen taloutta. Viennistä ei ole juuri apuja ennen ensi vuotta, jolloin se ottaa hennosti paikkaansa.

Maailmantaloudessa eletään eräänlaista välivuotta. USA:n talous notkahtaa väliaikaisesti. Euroalue on arvoitus. Kiina mataa, mutta Intia nousee.

Vesala perää yliopistouudistuksen toteuttamista, jotta sieltä saadaan ituja uusiin kasvuyrityksiin. Suomin tarvitsee uusia korkean osaamisen työpaikkoja.

"Laman suurin shokki kohdistui kruununjalokivi-yrityksiimme."

Sote-uudistus on tärkeä toteuttaa. Maassamuuttoa pitää edistää. Työmarkkinoiden sopimusjärjestelmä pitää uudistaa. Vesala ei usko ylätason pystyvän muutoksiin.

"Muutokset lähtevät ruohonjuuritasolla."

Kilpailukykysopimus on tärkeä saada, vaikka se ei yksin riitä. Talousluottamusta ja hallituksen uskottavuutta se parantaa. Osapuolten aikaa se vei suhteettoman paljon.

Vesala kehuu hallituksen tilanneanalyysiä oikeaksi. Poliittiset realiteetit voivat hankaloittaa toteutusta. Kärkihankkeet parantavat talouskasvua pitkällä aikavälillä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HS: Valtiovarainministeriö jätti kertomatta eduskunnalle satojen miljoonien arvoisesta sote-ongelmasta

Valtioneuvoston kanslia julkisti sote-raportin – "Kokoomuksen ja keskustan sulle–mulle-kaupat siirrettävä historiaan"

Mehiläinen kasvatti liikevaihtoaan yli viidenneksellä 916 miljoonaan euroon