Talous

Lämpöpumppujen myynti kiihtyy, yli 50 % – käyttö ei kasvatakaan tehokuormitusta

Talous 20.04.2017

Ilma-vesilämpöpumppujen ja poistoilmalämpöpumppujen myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yli 50 prosenttia. Ilmalämpöpumppujen myynti sujui päinvastaisissa merkeissä.


Markku Vuorikari
Alkuvuodesta myytiin 6 000 ilmalämpöpumppua.

Ilma-vesilämpöpumppujen ja poistoilmalämpöpumppujen myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yli puolella. Uusiutuvan energian tuotanto kasvaa maalämmön kasvavan käytön myötä.

"Maalämpöpumppujen myynti kasvoi myös reilut viisi prosenttia. Kun maalämmön kappalemääräinen kasvu painottuu isompiin pumppuihin, merkitsee se suhteessa entistä isompia uusiutuvan energian tuotantolukuja", kertoi Suomen Lämpöpumppuyhdistys torstaina.

Lämpöpumppuja myytiin vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä 9 000 kappaletta. Niistä maalämpöpumppuja oli 1 500, kasvua 6 prosenttia, ilma-vesilämpöpumppuja 800 kasvua 61 prosenttia ja poistoilmalämpöpumppuja 700, kasvua 52 prosenttia.

Ilmalämpöpumppuja myytiin 6 000 kappaletta, 4 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Näin kertovat Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n vuoden 2017 ensimmäisen vuosineljänneksen tilastot.

Ulkoilmalämpöpumppujen vahvoja kasvulukuja selittää se, että lämmitysjärjestelmien saneerausmarkkinat ovat lähteneet käyntiin.

Äskettäin valmistunut tutkimus lisäsi lämpöpumppualan positiivista virettä. Sen mukaan, päinvastoin kuin usein väitetään, lisääntyvä lämpöpumppujen käyttö ei kasvatakaan Suomen sähköjärjestelmän tehokuormitusta. Gaia Oyn tekemä tutkimus osoitti, että vaikka vuonna 2030 pelkästään pientalojen lisääntyneellä maa- ja ilmalämpöpumppujen käytöllä otetaan uusiutuvaa energiaa lisää talojen ympäriltä 3–5 TWh/v, sähköjärjestelmän tehokuormitus jopa laskee. Lisäksi järjestelmien sähköistyessä avautuu potentiaalia älykkäille tehon ja energian ohjausjärjestelmille.

"Ilmalämpöpumppujen muutaman prosentin myynnin lasku talvikuukausina ei huoleta. Todelliset volyymit myydään lämpimällä vuosipuolikkaalla ja esimerkiksi kevätkuukausien helteiden vaikutus vuoden myyntilukuihin on uskomattoman suuri", kertoo toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPUsta.

Omakotirakentamisen palautuminen normaalitasolle tulee Hirvosen mukaan näkymään lämpöpumppumyynnissä. Hirvosen mukaan isot kohteet, jäähdytystarpeiden lisääntyminen, kaukolämmön haastaminen ja tuovat valtavat mahdollisuudet alalle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit