Talous

Lakimuutos pisti vauhtia: Yhä useampi kotitalous investoi aurinkosähköön

Talous 27.07.2017

Carunan mukaan sen verkkoihin on liitetty tänä vuonna ennätysmäärä aurinkosähköjärjestelmiä.


Kimmo Haimi
Aurinkopaneeli omakotitalon katolla.

Aurinkosähkön pientuotanto on kasvanut voimakkaasti, kertoo verkkoyhtiö Caruna. Yhtiö perustaa käsityksensä sen omalla verkkoalueella tapahtuneeseen kehitykseen.

Yhtiön verkkoon on tämän vuoden aikana liitetty jo yhtä monta aurinkosähköjärjestelmää kuin koko viime vuonna yhteensä, 707. Aurinkosähkön pientuottajien määrä on näiden myötä noussut yli 1 800:aan.

Erityisen innostuneita aurinkosähköstä ovat Carunan mukaan kotitaloudet, joita aurinkosähkön pientuottajista on 90 prosenttia. Loput ovat yrityksiä.

Suosituimpia paneelit ovat Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Niitä löytyy useita kymmeniä myös esimerkiksi Carunan verkkoalueen pohjoisimmista osista Pohjois-Pohjanmaalta ja Etelä-Lapista.

Aurinkosähköä tuotetaan noin 50 000 aurinkopaneelilla 12,6 megawattia. Se vastaa noin 500 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Yksi syy aurinkosähköinnostukseen on Carunan arvion mukaan niitä koskevien lupaehtojen keventyminen.

Maankäyttö- ja rakennuslakia muutettiin toukokuussa niin, ettei kunnan myöntämään toimenpidelupaa tarvita kaupunkikuvaan tai ympäristöön merkittävästi vaikuttavien aurinkopaneelien ja -keräimien asentamiseen.

Carunalla on Suomessa viidenneksen markkinaosuus sähkönsiirrosta. Sen toiminta-aluetta ovat Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomi sekä Joensuu ja Koillismaa.

Neuvoja aurinkosähköä harkitseville ja suunnitteleville on tarjolla Motivan nettisivuilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit