Talous

Lukiolaisyrittäjät innostuivat täysin kotimaisesta tuorepuurosta: "Suomalainen työ yhdistyy tässä purkissa"

Talous 20.04.2017

Uskalla yrittää -kilpailun finalistit esittäytyivät messuilla. Kilpailu ratkeaa iltapäivällä.


Jarkko Sirkiä
Puuro Boisin puuro on täysin kotimaista.
Puuro Boisin puuro on täysin kotimaista.
Jarkko Sirkiä
Käsintehty pihkavoide maksaa 4 euroa purkilta.
Käsintehty pihkavoide maksaa 4 euroa purkilta.
Jarkko Sirkiä
Aada Aggge valmistaa pihkavoidetta.
Aada Aggge valmistaa pihkavoidetta.
Jarkko Sirkiä
Lauri Lankila esittelee messuilla vesikakkua.
Lauri Lankila esittelee messuilla vesikakkua.

Uskalla yrittää -kilpailun finalistit esittäytyivät tänään Helsingissä, kauppakeskus Kampissa. Messuilla olivat mukana perusasteen ja toisen asteen kilpailijat, jotka myivät erilaisia tuotteitaan ja esittelivät palveluitaan.

"Suomalainen työ yhdistyy tässä purkissa", tuorepuuroa valmistavan Puuro Boisin Kalle Koivu, Klaus Syrjä ja Joel Pitkänen kertovat.

Yrityksen valmistama puuro on kokonaan kotimaista. Siihen tulee raaka-aineita eri puolilta Suomea: Elovenan kotimaista kauraa, Meritalon karpalomehua ja Ukonkorvan hunajaa. Yrittäjät valmistavat itse puuroon tulevan kauramaidon vedestä ja kaurahiutaleista.

Koivu, Syrjä ja Pitkänen opiskelevat Etelä-Tapiolan lukiossa. He halusivat yritysprojektissaan kehittää mahdollisimman ekologisen tuotteen.

"Halusimme kaupallistaa tuorepuuron, jota ei tarvitse kypsentää tai valmistaa itse vaan sen voi syödä heti", toimitusjohtaja Koivu kertoo.

"Puuron pitää turvota vähintään muutaman tunnin ajan, mutta parasta on, jos se saa seisoa yön yli."

Puuro on hunajaa lukuun ottamatta vegaanista, tosin myös hunaja käy yrittäjien mukaan osalle vegaaneista. Vaikka puuronvalmistajat eivät itse ole kasvissyöjiä, heidän mielestään kasvisruoka on tulevaisuuden trendi.

"Kasvisruoka on firmalle iso arvo. En itsekään syö hirveästi punaista lihaa ja olen erityisesti lisännyt kasvisten määrää", kauramaidosta vastaava Pitkänen painottaa.

Myös monet muut nuorten yrittäjien tarjoamat tuotteet olivat messuilla biotalouspohjaisia. Erilaisia elintarvikkeita oli tarjolla runsaasti ja sisustusesineissä ja jopa asustuksessa puu oli hittimateriaali.

Porin lyseossa opiskeleva Aada Agge oli valmistanut pihkavoidetta, johon hän keräsi pihkan itse mökiltään Luvialta.

"Aika helppo pihkaa on ollut kerätä, siellä on niin paljon vanhoja puita", Agge kuvailee.

Pihkaan lisätään valkovaseliinia ja sitä voi käyttää rohtumiin, haavoihin ja muihin ihon ongelmakohtiin.

Paikalla oli myös maatalouden lomituspalveluita Nurmeksessa tarjoava yritys, lemmikkien hoitopaikkoja Seinäjoella ja Ilmajoella ja käsintehtyjä uistimia Kajaanista.

Yksi erikoisimmasta tuotteista oli Japanista alunperin tullut vesikakku, "joka sisältää lähes nolla kaloria, eikä ollenkaan laktoosia, gluteiinia, pähkinää tai mitään mille voisi olla allerginen". Myös vesikakku on vegaaninen.

Uskalla yrittää -kilpailun finaali ratkeaa tänään Finlandia-talon gaalassa. Finalistiyrityksiin voi tutustua kilpailun kotisivuilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit