Talous

Maailman parhaat matkailumaat listattiin: Suomi ei osaa markkinoida luontokohteitaan

Talous 18.04.2017

Espanja on luonto- ja kulttuurikohteiden ansiosta matkailuvertailun kärkimaa. Suomi sijoittuu sijalle 33 heikoimpana Pohjoismaana.


Sanne Katainen
Niin paljon kuin Suomen luonnon vetovoimasta on vuosien mittaan puhuttu, Suomea ei tunneta WEF-arvioinnin mukaan luontokohteistaan. Kuva on Helvetinkolun kansallispuistosta Ruovedeltä.

Maailman talousfoorumi (WEF), joka on Sveitsissä sijaitseva tutkimuslaitos, on julkaissut vuosittaisen matkailuvertailun. Espanja ylsi toista vuotta peräkkäin kärkeen. Kymmenen parhaan listalla ovat Euroopan maista myös Ranska, Saksa, Britannia, Italia ja Sveitsi.

Turvallisuudessa Suomi on vertailun 136 maan joukossa paras. Kokonaisvertailussa se jää kuitenkin heikoimpana Pohjoismaana sijalle 33.

Sijoitusta heikentävät luontokohteiden heikko esiintuonti sekä se, että lentoyhteydet ovat viime vuodesta heikentyneet selvästi.

Lentoyhteyksien palauttaminen sekä luonto- ja kulttuurikohteiden nostaminen selvemmin niille kuuluvaan arvoon olisivat tärkeitä kohennettaessa matkailun kilpailukykyä ja matkailijoiden palveluita, WEF:in maa-arvioinnissa summataan.

Suomi pärjää ympäristövaikutusten kestävyydessä (sija 5.), tietoteknologian hyödyntämisessä (6.) sekä työvoimassa (6.). Myös liiketoiminnan edellytykset sijoittavat Suomen 10 parhaan maan joukkoon.

Palveluiden hinnoilla ei voi selittää Suomen heikkoa kokonaissijoitusta. Kymmenestä parhaasta maasta muun muassa Britannia ja Sveitsi pärjäävät vielä Suomeakin heikommin hintavertailussa. Kärkisijojen Espanja ja Ranskakaan eivät ole hinnoittelussa erityisesti Suomea parempia.

Kymmenen parhaan järjestys on: Espanja, Ranska, Saksa, Japani, Britannia, Yhdysvallat, Australia, Italia, Kanada ja Sveitsi.

Norja löytyy sijalta 18:s, Ruotsi 20:s, Islanti 25:s ja Tanska 31:nen.

Maailman talousfoorumi on koonnut vertailun 11 vuotena peräkkäin.

WEF:n raportti (englannin kielellä)

Aiheeseen liittyvät artikkelit