Talous

Maaseudun talotko arvottomia? "300 vuotta suvun hallussa ollutta tilaa ei vain laiteta myyntiin, ikinä"

Hyvillä paikoilla sijaitsevat talot maaseudulla eivät juuri vaihda omistajaa, koska omistajat eivät halua niitä myydä, kirjoittaa Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä blogissaan.
Kimmo Haimi
Kahdessa tai useammassa paikassa asuminen on yleistynyt Suomessa jo kauan.

Monessa paikassa asuminen on ollut Suomessa megatrendi jo pitkään, huomauttaa Vaalan kunnanjohtaja ja harvaan asutun maaseudun asiantuntijaverkoston puheenjohtaja Tytti Määttä blogissaan.

Maaseudulla talojen hintatasoa on vaikea arvioida, koska kauppoja tehdään vähän.

"Hyvillä rantapaikoilla olevat talot eivät tule ehkä myyntiin koskaan. Sama on perinteisen jokivarsiasumisen kanssa. 300 vuotta suvun hallussa olevaa päätilaa ei vain laiteta myyntiin, ikinä", Määttä kuvaa.

Määttä kommentoi kirjoituksellaan Hypo-pankin pääekonomistin Juhana Brotheruksen Helsingin Sanomille antamia lausuntoja muuttotappiokuntien asuntojen laskevista hinnoista. Brotherus sanoi muun muassa, että taistelu kaupungistumista vastaan olisi epätoivoista.

Määtän mielestä maaseudun kehittäminen ei ole kaupungeilta pois.

"Jaksan jatkuvasti hämmästyä siitä, millä pontevuudella maaseudun kehittäminen nähdään kaupunkikehityksen jarruna. Kysehän on kuitenkin pikemminkin siitä, että maaseudun resurssit on saatava liikkumaan, jotta ne hyödyttävät koko Suomen kilpailukykyä. Suomi voi halutessaan olla maa, jossa kukoistavat kaupungit ja elinvoimainen maaseutu ovat yhtä aikaa läsnä."

Määtän mukaan kaupungistuminen ei ole vain omalla painollaan tapahtuva ilmiö, vaan toimintoja keskitetään myös tietoisesti.

"Viimeksi tänään kotikuntani Vaalan kunnantalolta lähti muuttokuorma kohti Oulua. Oikeusaputoimisto keskittää Ouluun työtä, jota voitaisiin tehdä myös maaseudulta. Työntekijät asuvat maaseudulla."

Maaseudulla voi asua edullisesti ja laadukkaasti. Monilla pk-yrityksillä on pula osaavista työntekijöistä, Määttä huomauttaa.

Tytti Määtän blogikirjoitus

Juhana Brotheruksen haastattelu Helsingin Sanomissa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tytti Määttä ei lähde keskustan puheenjohtajakilpaan

Turvallisuus on osa tasa-arvoa

Suomenmaa: Antti Kaikkonen ja Tytti Määttä harkitsevat keskustan puheen­joh­ta­ja­eh­dok­kuutta