Talous

Maatalouden rakentaminen laskee rajusti – ensi vuonna pientä elpymistä

Talous 04.10.2017

Rakentamisen työllisten määrä noussee 185 000 henkilöön, ja ensi vuodeksi odotetaan vielä kasvua 2 000 henkilöllä.


Johannes Tervo
Investoinnit uusiin maatalousrakennuksiin ovat tänä vuonna alamaissa.

Maatalouden rakentaminen laskee tänä vuonna selvästi, Rakennusteollisuus ennakoi.

Uusien maatalousrakennusten aloitukset putoavat järjestön ennusteen mukaan viime vuoden 3,5 miljoonasta kuutiometristä tänä vuonna 2,6 miljoonaan kuutiometriin. Ensi vuonna maatalousrakentamisen odotetaan elpyvän 3 miljoonaan kuutiometriin.

Investoinnit painottuvat entistä suurempiin yksiköihin, joita kertyy aiempaa vähemmän.

Asuntorakentamisessa nousubuumi jatkuu Rakennusteollisuuden mukaan vielä ensi vuonna.

"Uudisasuntotuotannossa on noustu poikkeuksellisen korkealle tasolle, eikä äkkipudotus ole lähiaikoinakaan todennäköinen ainakaan kasvukeskuksissa", Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Toimitiloissa hyvää virettä riittää varsinkin pääkaupunkiseudun toimistorakentamisessa, vaikka vielä ollaan jäljessä 2000-luvun parhaista vuosista. Teollisuuden rakennusinvestoinnit ovat yhä kohmeessa, mutta niiden ennakoidaan kääntyvän kasvuun vientikysynnän elpymisen myötä.

Korjausrakentamisessa kasvu on hieman hidastunut osin työvoimapulan vuoksi. Hallituksen ja suurimpien kaupunkien valmistelemat toimenpideohjelmat koulujen ja muiden julkisten palvelurakennusten tervehdyttämiseksi tuovat jatkossa töitä sekä korjaus- että uudisrakentamiseen.

"Suomen kannalta on välttämätöntä, että toimivaan infrastruktuuriin investoidaan. Oli kyse sitten terveistä julkisista tiloista tai liikenneväylistä, tarvitaan ennakkoluulotonta asennetta etsiä myös uusia rahoitusratkaisuja vaikkapa rahastoista. Esimerkiksi liikenteessä polttoaineveron merkitys rahoituslähteenä alenee väistämättä sähköautojen yleistyessä", Rakennusteollisuuden hallituksen puheenjohtaja Harri Kailasalo painottaa.

Rakentamisen työllisten määrä noussee 185 000 henkilöön, ja ensi vuodeksi odotetaan vielä kasvua 2 000 henkilöllä. Rakennusalan työllisyyskehitys on ollut keskeinen ajuri koko Suomen työllisyyden paranemisessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit