Talous

Monsantoa havitteleva Bayer kehitti heroiinin, aspiriinin ja glyfosaattia kestävän gm-rapsin

Maailman suurimmassa maatalouskaupassa ostajana oleva Bayer on Suomen suurimpia veronmaksajia. Sen kirjavaan historiaan kuuluvat muun muassa aspiriini, gm-lajikkeet, jalkapallojoukkue, heroiini ja PC-muovit.
Tuulikki Viilo
Bayerilla on laaja tutkimuslaitos- ja tehdaskeskittymä Kölnin kupeessa. Kuvassa alueen pienoismalli.

Monsantoa 66 miljardin kauppasummalla havitteleva Bayer on sekä lääketeollisuuden, että maatalouden raskassarjalainen. Kauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten ja Monsanton yhtiökokouksen hyväksynnän.

Bayer Oy on myös Suomen suurimpia veronmaksajia: viime vuonna se maksoi 103,4 miljoonaa euroa yhteisöveroja.

Monsanton jalostamat gm-lajikkeet ovat Bayerille tuttuja. Bayer Crop Science tunnetaan esimerkiksi geenimuunnellun rypsin ja rapsin kehitystyöstä. Bayerin kehittelemä gm-rapsi ja rypsi ovat gm-soijan tavoin sietokykyisiä glyfosaatille.

Muutama vuosi sitten Bayer kävi oikeutta, kun sen jalostama gm-riisilajike kontaminoi yhdysvaltalaisia peltoja. Viljelijöiden mukaan riisin vienti EU-alueelle tyrehtyi tuolloin tapauksen vuoksi. Bayer AG maksoi korvauksena muhkeat 750 miljoonaa dollaria 11 000:lle yhdysvaltalaisviljelijälle.

Bayer tulee tutuksi, vaikkei pellolle koskaan astuisikaan. Aspiriini eli pajusta peräisin oleva asetyylisalisyylihappo on Bayerin tunnetuimpia keksintöjä. Bayer tuottaa myös esimerkiksi erilaisia polykarbonaatti-, eli PC-muoveja.

Bayer perusti Saksan jalkapallon pääsarjassa pelaavan Bayer 04 Leverkusenin. Jalkapallojoukkueen tunnuksessa on Bayerin logo.

Yhtiön pitkässä historiassa on myös synkempiä ajanjaksoja. Vuonna 1925 Bayer sulautui osaksi IG Farbenia, maailman tuolloin suurinta kemianteollisuusyhtiötä. IG Farben investoi yritykseen, joka tuotti pahamaineista syaanipohjaista tuholaismyrkkyä Zyklon B:tä, jota käytettiin toisen maailmansodan aikana natsien tuhoamisleireillä.

Bayerin laboratorioissa kehitettiin aikanaan myös morfiiniriippuvuuden hoitoon tarkoitettu diasetyylimorfiini, joka tunnetaan paremmin heroiinina. Heroiinia käytettiin laajalti yskänlääkkeenä. Suomen apteekeista heroiinin myyminen loppui vuonna 1957.

Vaikka Bayer tuottaa kemikaaleja, se on kehittänyt ratkaisuja myös kemikaalikuormituksen vähentämiseksi. Pistekuormitusta vähentävä biobed on kompostoiva alusta, jonka päälle torjunta-aineita levittävät laitteet voidaan asettaa.

Lue lisää:

Lääkejätti Bayer ostaa pitkään havittelemansa Monsanton

Bayer korotti jälleen tarjoustaan Monsantosta

Lue lisää