Talous

MTK:n Marttila nostaisi puun osuuden puoleen kaikista rakennuksista

Talous 19.11.2016

Ruotsissa tavoite on, että kaikista uusista rakennuksista puolet tehdään puusta. Siinä on Suomenkin hallitukselle hyvä tavoite, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila patistaa.


Pekka Fali
Pudasjärvi on puurakentamisen mallikunta, puuta käytetään sisällä ja ulkona.
Pudasjärvi on puurakentamisen mallikunta, puuta käytetään sisällä ja ulkona.
Pekka Fali
Seinäjoen asuntomessuille valmistui Mäihä-puukerrostalo.
Seinäjoen asuntomessuille valmistui Mäihä-puukerrostalo.

Hallitusohjelmassa on linjattu, että puretaan rakentamismääräyksiä, jotka estävät puun käyttöä. Nyt jos koskaan pitäisi ryhtyä tuumasta toimeen, sillä ilmastonmuutosta ei ohjelmakirjauksilla pysäytetä, sanoi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Metsänhoitoyhdistys Pudasjärven 80 -vuotisjuhlassa tänään.

"Tähän mennessä yli kaksikerroksisia puisia asuinkerrostaloja on rakennettu Suomeen 49 kappaletta eli käytännössä ei juuri lainkaan. Ruotsissa poliittinen tavoite on, että vuonna 2020 puolet kaikista uusista rakennuksista tehdään puusta. Siinä olisi Suomellekin hyvä tavoite!"

Kerrostaloissa puun markkinaosuus on Suomessa tällä hetkellä noin viisi prosenttia. Vuonna 2016 on kuitenkin ilahduttavasti aloitettu noin 600 uuden puukerrostaloasunnon rakentaminen.

"Keskiverto puinen omakotitalo varastoi rakenteisiinsa hiiltä määrän, joka vastaa yhden kuluttajan keskivertoautoilun yli 10 vuoden hiilidioksidipäästöjä. Hiilen varastoiminen puurakennuksiin on parasta mahdollista ilmastopolitiikkaa, Marttila sanoi.

Oleellista on viedä eteenpäin puukerrostalorakentamista ja julkisten rakennusten rakentamista puusta. "Kun asia on kirjattu hallitusohjelmaan, pitäisi sen eteen myös hallituksen konkreettisesti tehdä jotain. Edellisellä hallituskaudella oli Metsäalan strateginen ohjelma, mutta nyt ei ole mitään vastaavaa."

Jos koko Euroopassa puurakentamisen osuus nousisi kymmenestä prosentista yhteentoista prosenttiin, sillä saavutettaisiin neljännes EU:n päästövähennystavoitteista Kiotossa.

"Puurakentaminen kannattaa kaikissa kunnissa ottaa kunnallisvaalien teemaksi. Pudasjärven hirsikampus on erinomainen esimerkki kaikille Suomen kunnille", Marttila kiitteli.

Aiheeseen liittyvät artikkelit