Talous

MTV: Jäämeren rata epäilyttää poronhoitajia - matkailu hyötyisi

Jäämeren junarataan kohdistuu suuria odotuksia mutta myös epäilyjä, vaikka sen suunnittelu ei ole vielä alkanut.
Kimmo Haimi
Porot lepäilevät usein tienpenkoilla ja muilla lämpimillä hiekkakaistoilla. Junarata olisi omiaan lisäämään poro-onnettomuuksia.

Muddusjärven paliskunnan poroisännän Osmo Seurujärven Inarista ei lämpene jäämeren ratasuunnitelmalle. MTV:n haastattelema Seurujärvi pelkää, että lämmin hiekkainen ratavalli houkuttelisi poroja lepäämään ja niitä jäisi junan alle.

Matkailua Jäämerelle kulkeva rata sen sijaan auttaisi. Lapland Hotels -ketjun toimitusjohtaja Ari Vuorentausta katsoo, että Norjan ja Suomen välinen junaliikenne parantaisi koko pohjoisen kysyntää.

Pohjois-Lapin kuntayhtymän kehittämispäällikkö Timo Lohi näkee hankkeessa mahdollisuuksia avata esiintymiltään vähemmän rikkaita malmioita kaivoskäyttöön, koska malmikuljetukset halpenisivat.

Liikenne- ja viestintäministeriö on tilannut selvityksen datakaapelin rakentamisesta Koillisväylää pitkin. Jäämeren ratasuunnitelma on ministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan liityksissä siihen, kertoi STT.

Pohjois-Lapin maakuntakaavaa aletaan laatia ensi vuonna. Rataa on jo linjattu vireillä olevaan Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaan, kertoo MTV.

MTV:n uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkailu Suomessa kasvaa – nyt myös suomalaiset itse ovat kiinnostuneita vesistöistään

Lentoasemilla vilkas alkuvuosi – Rovaniemi kasvatti matkustajamääriä eniten

Suomen kesä on aliarvostettu luonnonvara