Talous

Nordea kasvatti voittoaan, OP:n Karhinen patistaa finanssialaa uudistumaan

Suomen talouden näkymät ovat OP:n Reijo Karhisen mukaan valoisammat kuin vuosiin.
Nordean konsernijohtaja arvioi, että maailmantalouden kasvu on laaja-alaisesti kiihtymässä. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Finanssikonserni Nordean liikevoitto oli tammi-maaliskuussa 1,102 miljardia euroa, kun vuotta aiemmin se oli 1,006 miljardia. Kasvua oli 10 prosenttia.

Konsernijohtaja Casper von Koskull arvioi, että maailmantalouden kasvu on laaja-alaisesti kiihtymässä ja kasvua on odotettavissa myös Nordean kotimarkkinoilla. Von Koskull uskoo, että merkittävät poikkeamat Pohjoismaiden kasvulukujen välillä ovat todennäköisesti kaventumassa.

Konsernijohtajan mukaan Nordean alkuvuoden kasvua ovat siivittäneet erityisesti palkkiotuotot. Lisäksi sijoitusten arvon nousu on kasvattanut finanssikonsernin varallisuuden arvoa.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä myös kulut kasvoivat edellisvuoteen verrattuna. Niitä kasvattivat muun muassa riskienhallintaan tehdyt investoinnit.

Alkuvuonna esillä on ollut Nordean uhkaus siirtää pääkonttorinsa pois Tukholmasta, jos Ruotsin hallitus korottaa suunnitelmansa mukaan kriisinratkaisurahaston maksuja. Von Koskull sanoo tiedotteessaan, että Nordea aikoo tarkastella mahdollisuuksia muuttaa Tanskaan tai Suomeen, mutta jatkaa samalla keskusteluja Ruotsin hallituksen kanssa.

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos arvioi aiemmin, että pääkonttorin fyysinen siirto olisi melko helppoa. Hän sanoi maaliskuussa, että Suomi tai Tanska on luultava kohde, jos muutto toteutuu. Von Koskull puolestaan kertoi tuolloin ruotsalaislehti Dagens Industrille, että todennäköisyys pääkonttorin siirrolle on "hyvin, hyvin suuri".

Finanssiryhmä OP on parantanut jälleen tulostaan. Tammi-maaliskuun tulos ennen veroja oli 295 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 284 miljoonaa. Tuloksen vahvistumiseen on vaikuttanut erityisesti sijoitustoiminnan ja liiketoiminnan muiden tuottojen kasvu.

Finanssiryhmä kertoo toteuttaneensa alkuvuonna uutta strategiaa, joka on nostanut kuluja.

Pääjohtaja Reijo Karhinen korostaa, että yhteiskunnan muutoksiin on vastattava uudistuksilla. Hänen mukaansa erityisesti finanssialan toimijoiden on tehtävä merkittäviä muutoksia, kun digitalisaatio ja asiakaskäyttämisen muutokset etenevät.

"Meidän on hyväksyttävä se, että yhteiskuntamme monet nykyiset rakenteet, normipohja ja toimintamallit eivät enää vastaa muuttuvan työelämän tarpeisiin", Karhinen sanoo.

Suomen talouden näkymät ovat Karhisen mukaan valoisammat kuin vuosiin.

"Talouden elpymistä varjostaa kuitenkin edelleen poliittinen epävarmuus niin vientimarkkinoilla kuin kotimaassakin."

Lue lisää

Nordea paransi tulostaan – asuntoluottojen volyymit ja markkinaosuudet kasvoivat

OP:n käyttäjä, varaudu viikonloppuna käyttökatkoksiin – palveluja poissa käytöstä noin 16 tuntia

Ruotsalaislehti: Sampo tutkii mahdollisuuksia Nordea-omistuksensa myymiseen – omistusten arvo noin viisi miljardia euroa

Tuntuuko euron korotus palvelumaksussa pieneltä? – pankit keräävät niistä kymmeniä miljoonia, OP perii nyt kahden euron maksun korottomalta käyttötililtä