”OP ei halua tulla yllätetyksi housut kintuissa", Reijo Karhinen ajaa ryhmästä palveluyritystä - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

”OP ei halua tulla yllätetyksi housut kintuissa", Reijo Karhinen ajaa ryhmästä palveluyritystä

OP-ryhmä investoi seuraavan viiden vuoden aikana kaksi miljardia euroa uusien palveluiden kehittämiseen. ”Digitalisaatio tulee runtelemaan finanssialan läpeensä", pääjohtaja Reijo Karhinen sanoo.
Taloudessa on OP:n pääjohtajan Reijo Karhisen arvion mukaan nyt merkkejä paremmasta. Kuluttajien ja yritysten luottamus on vahvistunut ja ”ei käy”-asenne vähentynyt. ”Kilpailukykysopimus oli tässä suhteessa itseään suurempi asia.”

Perinteinen pankkitoiminta, jossa ihmisille lainataan rahaa asunnon tai auton ostoa varten mullistuu lähivuosina, sanoo OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.

”Digitalisaatio tulee runtelemaan finanssialan läpeensä. Meidän tulee varautua siihen, että kymmenen vuoden kuluessa jopa puolet nykyisestä ansainnasta pitää korvata uudella.”

Karhinen reivaa OP-ryhmästä monialayritystä, joka myy asiakkailleen palvelukokonaisuuksia asumisesta liikenteeseen ja turvallisuuteen.

Keskiviikkona OP kertoi irtaantuvansa Finanssialan keskusliiton toiminnasta ja käynnistävänsä neuvottelut liittymisestä Palvelualojen työnantajiin.

Karhinen vertaa tilannetta media-alan romahdukseen.

Yksi tekijä finanssialan murroksessa on EU:n uusi maksupalveludirektiivi, joka tulee voimaan 2018 alusta. Sen myötä ulkopuoliset palveluntarjoajat saavat pankin asiakkaiden luvalla pääsyn tileihin ja maksutapahtumiin. Ne voivat myös hoitaa maksuja asiakkaiden puolesta.

OP ei ole Karhisen mukaan ryhtymässä talojen rakennuttajaksi tai junaliikenteen harjoittajaksi, vaan myymässä niihin liittyviä palvelukokonaisuuksia. Perinteisten autolainojen ja vakuutuksien sijaan finanssiryhmä voi myydä esimerkiksi henkilöauton käyttöä palveluna.

”Tulevaisuudessa ihmiset eivät esimerkiksi halua omistaa autoa itse. Se on iso uhka meille, mutta myös mahdollisuus luoda uutta liiketoimintaa.”

Terveysbisneksessä OP on jo mukana. Pohjola-sairaalat toimivat Helsingissä ja Tampereella ja seuraavat ovat rakenteilla Turkuun, Kuopioon ja Ouluun.

Karhisen mukaan OP ei ole pyrkimässä laajamittaisesti terveydenhuollon peruspalvelujen tuottajaksi, vaikka tuleva sote-uudistus sen mahdollistaisi.

”Vakuutus osana terveydenhuoltoa on meidän juttu. Emme rakenna palveluita sote-uudistuksen varaan.”

100 lukijaa, Reijo Karhinen:

Ikä: 61

Millä ja missä luet MT:a? Yleensä luen vain mobiililehteä. En osaa enää lukea paperisia.

Parasta ja parannettavaa MT:ssä? Kaikki mikä liittyy metsään kiinnostaa. Metsänomistaja­numeroita tulee taloon kolme kappaletta. Aina, kun se tulee, tulee mieleen, että pitäisi tilata lehti.

Lue lisää

Finanssivalvonta palauttaa asuntolainojen lainakaton 90 prosenttiin

Historia toistaa nyt itseään – mutta tällä kertaa Suomen nostaa kriisistä digi- ja ilmasto-osaaminen, uskoo Reijo Karhinen

Kolme on joukosta poissa

OP:n kolossimainen omistuskonttori muuttui vuokratiloiksi – pankki leikkasi kuluja ja tienasi korkokatteella