Talous

OP hätyyttelee ennätystuloksiaan

Joka kolmas suomalainen osti OP-ryhmän palveluja alkuvuonna. Ryhmä takoo ennätystulosta.
Markku Vuorikari
OP-pankki sai 170 000 uutta asiakasta alkuvuonna.

OP-ryhmän tulos oli 921 miljoonaa euroa tammi-syyskuulta. Tulos jäi viime vuodesta vain viisi miljoonaa. Tulokset lasketaan ennen veroja.

Pääjohtaja Reijo Karhinen ennakoi koko vuodesta viime vuoden tasoista. Yli miljardin tulokseen ryhmä ylsi ennen taantumaa vuonna 2007.

"Merkittävimmät epävarmuustekijät liittyvät korko- ja sijoitusympäristön muutoksiin", Karhinen luotaa.

Alkuvuosi oli OP:n parhaita aloituksia. Heinä-syyskuulta se kirjaa nyt 306 miljoonalla eurolla parhaan kausituloksensa.

Asiakasmäärän lisäys laajentaa OP-ryhmän liiketoimintaa. Se kauppaa pankin lisäksi vahinkovakuutusta, henkivakuutusta ja varainhoitoa.

Keskinäisellä yhtiöllä on 1,7 miljoonaa bonusasiakasta. Suomen väkiluvuksi lasketaan likemmäs kuusi miljoonaa kuin viisi.

OP-pankki sai 170 000 uutta asiakasta alkuvuonna. Omistaja-asiakkaiden määrä nousi 230 000:lla. Bonuksia maksettiin 154 miljoonaa euroa.

Korkokatetta ryhmä paransi neljä prosenttia alhaisten korkojen aikanakin. Vakuutuskate nousi viisi prosenttia. Palkkiot vähenivät, mutta kulut paisuivat.

Karhinen sanoo ryhmän panostaneen kehittämiskuluihin ja palvelujen digitalisointiin. Pohjola-sairaala aloitti Tampereella.

OP Vakuutus kirjaa yhdistettyä kulusuhdetta 86,5. Sen verran se maksoi satasen vakuutusmaksusta korvauksia ja liikekuluja. Loppu jäi kassaan.

Ryhmän osakeyhtiö tekee vakuutusbisnestä. Kulusuhteen yhtiö puristaa muiden oy-vakuuttajien tasolle. Vakuutusmaksut lisääntyivät hieman.

Karhinen murehtii Suomen talouden hidasta elpymistä. Yksityinen kulutus ja rakentaminen ovat sen valonpilkkuja.

Asiakkaat nostivat alkuvuonna asuntoluottoja 11 prosenttia vertailukautta enemmän. Yritykset lainasivat viiden prosentin lisäyksen.

OP-ryhmä ylittää liki 20 prosentin vakavaraisuudella selkeästi kaikki europankkiirien vähimmäisvaateet. Omia pääomia on kymmenen miljardia.

Lue lisää

OP:n käyttäjä, varaudu viikonloppuna käyttökatkoksiin – palveluja poissa käytöstä noin 16 tuntia

Tuntuuko euron korotus palvelumaksussa pieneltä? – pankit keräävät niistä kymmeniä miljoonia, OP perii nyt kahden euron maksun korottomalta käyttötililtä

Kiinteistövälittäjät: "Asuntokaupan todellinen jarru ovat nyt pankit" – OP myöntää, että korona ja patoutunut kysyntä ruuhkauttivat pankkipalveluja

OP:n ekonomistien arvio Suomen talouskehityksestä kirkastui hieman – suhdanne seurailee euroaluetta loivempana