Talous

Pellervo ennustaa talouskasvun viriävän

PTT arvioi, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,2 ja ensi vuonna 1,4 prosenttia.
Lehtikuva/Martti Kainulainen
Ensi vuonna kulutuksen kasvu hidastuu, mutta rakentaminen jatkuu vahvana ja vientikin vahvistuu.

Suomen talous yltää tänä ja ensi vuonna pieneen kasvuun, ennustaa Pellervon taloustutkimus. PTT arvioi, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,2 ja ensi vuonna 1,4 prosenttia. Viime vuonna jäätiin 0,2 prosenttiin.

Kasvua tukevat tänä vuonna rakentaminen ja kulutus. Ensi vuonna kulutuksen kasvu hidastuu, mutta rakentaminen jatkuu vahvana ja vientikin vahvistuu.

Työmarkkinoilla kaivataan kuitenkin edelleen suuria rakenteellisia uudistuksia, PTT suosittaa. Sitä edellyttää myös hallituksen tavoite nostaa Suomen työllisyysaste 72 prosenttiin. PTT arvioi, että kilpailukykysopimus ja työttömyysturvan muutokset auttavat saavuttamaan tavoitteesta noin kolmasosan.

"Suuri parannus työllisyydessä saataisiin myös tukemalla ryhmiä, jotka ovat keskimääräistä harvemmin työllisiä. Esimerkiksi maahanmuuttajien ja nuorten työllisyysastetta voitaisiin nostaa reippaasti helpottamalla työmarkkinoille pääsyä. Hyvä esimerkki tästä on rakennusalalla ensi vuonna käyttöön otettava työkokeilu", toinen on erilaiset työsetelit, sanoo PTT:n ekonomisti Janne Huovari.

Myös asuntomarkkinoilla tarvittaisiin uudistuksia, koska asuntojen tarjonta ei reagoi riittävän nopeasti kysynnän muutoksiin. Kaavoituksen pullonkauloja tulisi purkaa.

Lue lisää

OP:n ekonomistit ennustavat: BKT supistuu tänä vuonna neljä prosenttia

MT:n kysely: 60 prosenttia suomalaisista pitää valtion velkaantumisvauhtia liian kovana

Bruttokansantuote on lähtenyt nousemaan kevään kuopasta – vuoden takaisesta lasku on edelleen jyrkkä

Terveyden itsehoidosta ja etäpalveluista odotetaan talouskasvua Suomeen – ruuan vienti vetää yhä